fredag den 19. oktober 2007

Lyt!

Hvis der er én ting der, trods koncerthus og andet gøgl, gør at licensen er pengene værd, så er det P1, og muligheden for at podcaste næsten alle kanalens programmer. Jeg ved ikke noget sted der bedrives så megen fremragende journalistik. Så kald det venstreorienteret, Ole Hyltoft, jeg kalder det en gave.

Jeg vil prøve et stykke tid fremover at beskrive programmerne nærmere. Jeg starter med Krause på Tværs, med Niels Krause-Kjær. Det er ham med romanen Kongekabale, men det bed jeg sjovt nok først mærke i for et par uger siden. Først og fremmest kender jeg manden som journalist.

Hans program beskriver sig som et "aktuelt debatprogram på tværs af flertallets synspunkt og de rigtige holdninger". Krause har en gæst i studiet hver uge som på den ene eller anden måde kan give et indspark i den nationale debat om dette eller hint, en debat som behøver grundige analyser og fakta, hvor sådanne kan fremskaffes. Programmet varer 1½ time, hvilket er nok til at nå ret langt ned i de ofte meget specifikke diskussioner. Det kan handle om:
  • stress, med udgangspunkt i studiet af chimpansers adfærd
  • interessen for det alternative fra en hjerneforskers synsvinkel
  • Nordgårsskolen i Brabrand - en kæmpe udfordring
  • Bilkultur med udgangspunkt i folks idé om det gode liv
  • Fedme - hvordan bekæmper vi den, når nu kampagner og sund mad ikke virke
Jeg har valgt emnerne ud fra min egen hukommelse fordi det er de udsendelser jeg har hørt flere gange, og som jeg kan huske her, flere måneder efter. Nogle af udsendelserne knytter an til en debat der var aktuel på sendetidspunktet, men de kan næsten alle høres som almen belysning af et emne.

Udsendelserne foregår som en afslappet, lidt munter samtale mellem Krause og hans gæst. Gæsten bidrager med viden og erfaring, og Krause stiller lange, nærgående og spidst formulerede spørgsmål, der godt kan få udsendelsen som helhed til at virke essayistisk. Det fungerer rigtig godt. Han kan godt finde på at stille et spørgsmål, og når gæsten skal til at svare, afbryder han og reformulerer spørgsmålet med eksempler. Det er egentlig kun formuleringen der lægges til, men for lytteren fungerer det egentlig fint.

Krause på Tværs er en af den slags udsendelser der i høj grad har værten i centrum. Men samtidig kender jeg kun få udsendelser af den type, som kommer så grundigt ned i emnet. Lyt!