lørdag den 6. oktober 2007

Idealisterne i Silkeborg

Mens de unge skabte sig i København har jeg tilbragt hele dagen i Silkeborg omgivet af kosmisk ro og midaldrende kvinder. Sådan er stemningen og klientellet til en helsemesse. Filosofisk Boghandel er med på alle messer der kan krybe og gå vest for storebælt, så jeg har en del erfaring efterhånden. Alligevel vænner jeg mig aldrig til det.

I et samfund hvor det er svært at købe sund mad efter kl. 20, er helse en del af det alternative. Derfor er helse i messeforstand lig med et sammenrend af alle mulige handlende i alternativ det ene og det andet. Behandlere, der helbreder med lys eller massage og duftende olie, folk der healer med kraften fra ældgamle japanske naturånder, folk der sælger fiskeolie eller vitaminpiller, for det er vel også sundt, folk der lægger horoskoper eller tilbyder rejser tilbage til tidligere inkarnationer eller sjæleformer. Og der er folk der sælger shamanistiske himstregimser medfølgende healende kraft eller vil lære en hvordan man synger gamle indianske sange der løfter ens sjæl opad. Nogle kan tale med ånderne. De har ikke selv valgt det, de kan bare høre dem og af og til se dem.

Alt dette er der på en helsemesse, på samme 15 gange 30 meter. Og så er der mig, som tilbyder alt hvad man vil vide om det hele i bogform. Og det er ikke spor let. Mens kunderne fint kan shoppe rundt mellem de mest bizarre helsepåfund, skal man som boghandler rumme det hele. Man skal smile, svare på spørgsmål når kunden vil have noget at vide. Man læser bagpå bogen...
- joeh den handler jo om ... mumle... at den der slange af energi ligger nede i ryggen og rejser sig og så sker der ...

Hvad sker der? Ja hvor skulle jeg vide det fra. Jeg kan jo godt indse at jeg ikke kan forventes at vide alt om alle bøgerne, men jeg har alligevel en snert dårlig samvittighed fordi jeg sandt at sige synes de fleste af dem er ualmindelig langt ude. Når jeg sælger bøger er det for at hjælpe en idealistisk ven i permanent nød, men jeg føler mig alligevel splittet. Man kan ikke være halvt til stede, slet ikke når man står på messen hele dagen, og skal passe på ikke at pjatte alt for ironisk med sin medmessedreng Ole.

Lad mig slutte med en litteraturanbefaling. Ironiens og især sarkasmens mester er Hans Scherfig. Hans bog idealister fra 1941 er fuld af ironiseren over fænomener som de her beskrevede. Tager vi det i betragtning må konklusionen 66 år efter vel være, at det alternative er helt og aldeles immunt over for ironi. Det er til gengæld udmærket at væbne sig med for selv at kunne klare splittelsen i sjælen når man en hel dag for venskabs skyld sælger noget man ikke tror på.

5 kommentarer:

Anonym sagde ...

Silkeborg er landets religiøse og spirituelle kraftcenter. Alle religioner og sære alternativister er repræsenteret i et omfang, der er helt ude af proportion med befolkningstallet. Min religionslærer i gymnasiet mente (ironisk?), at det skyldes at to verdenschakraer (!) skærer hinanden i området.

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Æhæ? Jeg troede at et chakra var et punkt, og ikke en linie... er det ikke jordstråler der plejer at skære hinanden, og altid under senge... Hvad siger matematiklæreren? Kan punkter skære hinanden?

Men bemærkningen er da go alligevel! Min religionslærer havde en årlig disput med Jehovas Vidner om hvorvidt man kan forudsige dommedags komme eller ej. Det gik han meget op i, men tabte altid diskussionen
(han citerede Matt 24,36: "men den dag eller time er der ingen der kender, hverken englene i himlen eller sønnen, men alene faderen"
de replicerede: "jamen året og måneden, det står der jo intet om")

Aahh, jeg synes faktisk det er dejligt at tænke at der engang fandtes gode, tekstnære diskussioner om den folkekirkelige kristenDOM.

Forpligtelse, handler det vel om. Hvis religion skal sælge kan den ikke hverken dømme eller tale om verdens undergang, så er det netop kun hjernevaskede der vil ind være med, som i Jehovas vidner. Spiritualitet og den slags skal ikke manipuleres ind, det skal bare sælges på det glatte ansigt en religion kan få, når helt undlader at tale om skyld, ansvar, dom og magt.

replicahorlogesnederland sagde ...

Er zijn tal van andere replica horloges nederland stof bandjes beschikbaar zijn en een van de oudere Rolex modellen waaruit deze werden geïnspireerd heeft eigenlijk een heldere rode band. Ze zien er allemaal hetzelfde hoewel en alleen de kleur is anders. Dit geldt ook voor de replica horloges wereld zoals u zult zien, dat vond ik zwart en bruin bandjes en helaas ik heb geen kaki bandjes gezien als het origineel replica horloges breitling gewoon nog niet.

Ik ben benieuwd replica horloges omega wanneer het gaat om te laten zien omdat ik denk niet dat er is veel belangstelling voor deze nep Submariner modellen dus misschien is dat de reden waarom het vinden van de dichtstbijzijnde 1: 1 wedstrijd schijnt moeilijk te zijn. Hier zijn nog enkele foto's van de originelen. Neem een ​​goede blik op hen, want er zijn een heleboel replica horloges rolex websites die er gebruik van maken om hun lage kwaliteit horloges adverteren.

Anonym sagde ...

No estoy afirmando que las decisiones de replicas relojes preservación no son grandes decisiones, sino más bien que pueden tomar decisiones pobres "primera". Desde un punto de vista, estoy de acuerdo con lo que llamó la atención sobre replicas de relojes cómo las opciones de configuración moderada puede mejorar con frecuencia para el desgaste a largo plazo y será el tipo de relojes que tendrá que seguir usando más adelante.

kkk sagde ...

fendi bags
nike sneakers
mulberry uk
yeezy shoes
nike flyknit
columbia outlet store
adidas outlet online
michael kors outlet
coach outlet online
coach factory outlet
170628yueqin