fredag den 12. oktober 2007

Ei wie schmeckt der Coffee süße


Bach skabte i 1734 sin Kaffeekantate. Teksten var skrevet to år før af Christian Friedrich Henrici, også kendt som Picander. I en af de kendteste passager lovpriser den unge Liesgen den kaffe, hun ikke må drikke for sin vrantne far, Herr Schlendrian:
Ei wie schmeckt der Coffee süße
lieblicher als tausend Küsse
milder als Muskatenwein
Man ser et helt almindeligt far-datterforhold. Datteren vil have sødt, faderen forbyder hende det. Det interessante er, at det er kaffe datteren ønsker, og at hun omtaler det som havde det været cola eller hvad som helst andet sødt og mildt. Selv den mildeste kaffe er vel ikke mild i forhold til andre ikke-alkoholiske drikke, og kaffe er i hvert fald ikke sødt med mindre man hælder sukker og fløde i. Og så er det jo ikke kaffe længere. Hvorfor kalder hun da kaffen sød?

Forklaringen ligger dels i historien. Friedrich den Store forsøgte i 1760'erne at forhindre kaffens udbredelse blandt den jævne befolkning i Preussen, bla. ved at forbyde ikke-autoriserede at riste kaffe. Der blev ansat kaffelugtere til at opsnuse dem, der forbrød sig mod denne lov. Folket skulle "wie eh und je" drikke øl! Hvad der nok også spillede ind var, at kaffe var en kolonialvare, som måtte importeres. Kaffen var derfor moderne og kontroversiel, hvilket kan forklare Herr Schlendrians modstand.

Men forklaringen kan også være den at smagen simpelthen ikke var blevet voksen endnu. For et barn er sødt det samme som godt. Denne naive smagsdom findes endnu i alle de faste vendinger hvor 'sødt' simpelthen betyder 'godt'; 'det søde liv', 'søde kys', 'vær sød at række mig...' Kaffen er et eksempel på at noget kan smage godt uden at være sødt. Kaffe er bitter, men bitter på en god måde. Ligesom øl er det, men heller ikke altid var det i gamle dage. Den øl man drak var sød, den vin man drak var sødet, bla. med bly. Smagen skulle raffineres før man kunne tænke på en smag som var god, men ikke nødvendigvis sød.

Liesgen kan lide Kaffe, men kan ikke udtrykke det uden at kalde den sød og mild. Og vi døjer stadig med den poetiske kliché der sætter 'sødt' lig 'godt', samt med kaffeproducenter der kalder deres kaffe Milea. Lad os håbe på en lysere fremtid for den sorte drik.

8 kommentarer:

Anonym sagde ...

Min kollega, den svenske forfatter Bo Eriksson er lige blevet nomineret til en fin svensk hæderspris for sin bog om kaffe. Bo er når han ikke er journalist og skønlitterær forfatter nemlig udstyret med en fortid som barrist, tror jeg det hedder.

Den bog skal du vist have fat i. Den er godt nok ikke på tysk, men svenska.

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Jamen den skal da ind i samlingen. Jeg har indtil nu kun tre på dansk og to på tysk, så svensk ville da være en kærkommen fornyelse.

Det hedder i øvrigt barista, og ordet er en del af tendensen med at gøre kaffe trendy. Den tendens har betydet at der er kommet mere god kaffe på markedet, men har også skabt en masse støj om kaffen, blæreord og den slags, som egentlig ikke behøvs.

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

"Den magiska bönan" hedder bogen. Jeg var lige ved at gå direkte ind på bokus.com og købe den, men de vil have over 100kr. for at sende den til Danmark. 320 svenske kroner... Drik lige kaffe til!

Anonym sagde ...

Den magiska bönan, jovist - det er Bosses bog. Køb den da!

Thomas Søe Plougsgaard sagde ...
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.
Thomas Søe Plougsgaard sagde ...

Interessant analyse. Yderst.

Mit bud er, at pigebarnet aldrig har smagt kaffe i sit ganske liv, og derfor blot gætter på smagen af den sorte dråbe. Det er i mine øjne ikke mindre sandsynligt end en simpel sprogforvanskning.

Jeg er dog enig i at kaffen ikke bør tillægges metaforisk kraft, selvom jeg aldrig har- og aldrig vil læse teksten (som jo er på germansk).

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Hmm... det er vel en gyldig teori... men den modsiges - i det omfang vi kan stole på pigen - af at hun hævder at drikke kaffe hver dag: "Wenn ich des Tages nicht dreimal Mein Schälchen Coffee trinken darf", altså hun hævder at drikke kaffe tre gange om dagen. Hun hævder endda at blive som et stykke ristet, tørret ged, hvis hendes kaffe nægtes hende. Det kan man kalde en trussel... hvilket måske taler for teorien om at hun lyver...

Unknown sagde ...

christian louboutin sale
ugg boots outlet
louis vuitton outlet
louis vuitton outlet
polo outlet
fitflops sale clearance
adidas outlet
true religion
nmd adidas
louis vuitton outlet
20161130