søndag den 28. oktober 2007

Lyt! III

Hvis politikerne strides bravt i disse uger, så er der i hvert fald én ting der kan bringe dem sammen; kaffe. Værten Irene Manteufel skænker op hver uge for en lille udvalgt politikerskare i Kaffeklubben på P1; noget så sjældent som et debatprogram hvor politikerne til tider formår at være mere enige end uenige. Tonen er afslappet og behageligt fri for slagord og partiprogrammer. Der er med andre ord tale om politics in the making; om de etiske diskussioner der først senere fører til en formuleret politik.

Medlemmerne af kaffeklubben er alle unge. Den ældste deltager er så vidt jeg husker Margrethe Vestager39, men gennemsnitligt er deltagerne nok omkring 30. Et andet semi-fællestræk har været en klar overvægt af kvinder; mændene kan vist tælles på én hånd og har aldrig talt mere en én ud af de fire deltagere pr. gang. Om det er et bevidst valg skal jeg ikke kunne sige, men én positiv virkning har det da haft, nemlig at kaffeklubbens deltagere ofte har meninger tilfælles på tværs af partierne netop fordi tre ud af fire er kvinder. Vi er simpelthen vidne til en god gammeldags kaffeslabberas med enkelt mandligt element, hvilket slet ikke er så skidt når man sammenligner med traditionel politisk debat.

Så vidt formen, og heldigvis bliver det ikke ved denne super-afslappede form alene. Kaffeklubben taler også om noget. Hvor den traditionelle samtale over morgenkaffen foregår med udgangspunkt i avisen, tager kaffeklubben udgangspunkt i de unges avis; blogosfæren. Diskussionen tager udgangspunkt i et indlæg på en udvalgt blog, hvis forfatter får lov at komme i studiet, læse op og diskutere med. Bloggæsterne er i øvrigt oftest mænd! Emnerne kan spænde meget vidt, men vanen utro vil jeg ikke bare remse op fra hukommelsen. Jeg kan simpelthen dårligere huske hvad der er blevet snakket om, fordi kaffeklubben lige så meget er form som indhold. Det er en diskussion hvor meninger brydes, men også dannes og afprøves. Deltagerne er ikke altid helt sikre på hvad de mener, men kan til gengæld tage udgangspunkt i egne erfaringer og vurderinger. Det er selve det at høre politikere foretage ægte, peronlige vurderinger, som er det gode ved programet. Hvad snakkes der så om:

Er højreorienterede mere lykkelige end venstreorienterede? Har de unge en særlig musiksmag? Hvad skal man mene om den nydannede ”Yngresagen”? Er der musik der er finere end anden musik? Har toiletbrættet en hvilestilling, eller er det noget kvinder kæmper for at få indført? Skal toiletrullen vende indad eller udad? Er rumforskning spændende?

Det diskuteres af kaffeklubbens medlemmer;

Pernille Rosenkrantz-Theil (Enh.)
Ellen Trane Nørby (V)
Pernille Vigsø Bagge (SF)
Michael Aastrup (V)
Margrethe Vestager (R)
Helle Sjelle (K)
Martin Henriksen (DF)
Simon Emil Ammitzbøl (R)
Rune Lund (Enh.)
Morten Østergaard (R)
Sophie Hæstorp Andersen
(S)


Lyt!

Ingen kommentarer: