søndag den 7. oktober 2007

Kvinden i kronikken

Jeg fik i 2005 den idé at undersøge hvor stor en procentdel af avisernes kronikker der er skrevet af kvinder. Kronikken er jo netop et redaktionelt valg mellem mange forslag, og der er givetvis både kvinder og mænd på banen hver dag. Hvis kvinder og mænd er lige interessante at høre på, burde fordelingen være nogenlunde ligelig. Jeg afgrænsede undersøgelsen til Information, Politiken og Berlingske Tidende. Jeg var naturligvis ikke naiv. Min tese var, at fordelingen ville være alt andet end ligelig. Jeg havde dog en forventning om at der ville være flest kvindekronikker i den progressive ende, Information, og færrest i Berlingeren. Det var her jeg skulle vise mig naiv.

Det var et slæb at finde frem til alle kronikkerne. Ikke alle aviser laver en oversigt over deres kronikker, så de fleste måtte jeg finde med infomedias søgeværktøjer. Jeg havde valgt perioden fra den første januar til den tredivte juli 2005. I det tidsrum bragte Politiken 195 kronikker, Information 159 og Berlingske Tidende 196.

Jeg sorterede nu kronikkerne efter forfatterens køn: En eller flere kvinder, en eller flere mænd eller to eller flere kvinder og mænd. Resultatet ser således ud:

%










Politiken










Information


Berlingske


M










71,3










75,5


75,0


MK










3,1










3,1


0,5


K










25,6










21,4


24,5



Jeg var egentlig ikke så overrasket over at kvinder kun får ordet i en fjerdedel af kronikkerne. men fordelingen aviserne imellem undrede mig. Den mest konservative avis var havde den tvivlsomme ære at være den marginalt mest progressive af de tre, uden der dog var nogen grund til ligefrem at klappe i hænderne af 24,5%. Jeg har siden hørt at Politiken har et ret dårligt rygte hvad intern ligestilling angår. Så der synes at tegne sig et billede af en intern standard der går i stik modsat retning end det image man holder sig udadtil.

Spørgsmålet er hvor tit man vælger at lytte til en mandig forsker mens der stod en kvindelig på spring. For at isolere de tilfælde må man sortere de kvindekronikker fra, der handler om specifikt kvinderelaterede emner. Jeg gjorde kun dette for Politikens vedkommende, og det drejede sig om 15/50 kronikker. Hvis man sorterer dem fra er det kun 17 % af kronikkerne hvor kvinder skriver om noget som mænd også kunne have skrevet om.

Jeg ved ikke hvordan det ser ud for de andres vedkommende. Jammerligt, sikkert. Imidlertid må man holde sig en anden, usynlig faktor for øje, nemlig fordelingen af de indsendte kronikker. Det er sandsynligt at flere mænd end kvinder sender kronikker ind. Når diskussionen går om lederposter i erhvervslivet hører man tit at kvinder først søger dem når de ved de er 110% kvalificerede, mens mænd kun behøver at være 90% kvalificerede før de søger. Det er muligt at det samme gør sig gældende her i en eller anden grad.

Jeg har overvejet at foretage undersøgelsen igen og se om noget har ændret sig.

1 kommentar:

replicahorlogesnederland sagde ...

Ik beloofde u iets bijzonders over deze IWC replica horloges nederland en terwijl je juist dat het een automatisch uurwerk misschien al geraden, u waarschijnlijk niet zou hebben geraden dat het van de Zwitserse ETA variëteit. Dat is zeker een zeldzaamheid in de wereld van replica horloges en dat maakt deze IWC replica horloge een van de beste replica horloges breitling beschikbaar voor zover deze IWC replica beoordeling betreft. Zoals altijd, zeg ik de aanmerkelijke verschillen als het gaat om de beweging in een horloge is niet iets om wakker van te verliezen. Ze eigenlijk allemaal hetzelfde wat niet als een horloge voor de gemiddelde persoon.

De band van deze IWC replica horloge is gemaakt van warmte-reliëf krokodillenleer. Hierdoor blijft de algemene zwarte thema van het replica horloges rolex. Het eindigt met een ion-plated hook-gespsluiting die is gegraveerd met het IWC-logo. De armband is 190 mm lang en 20 mm breed. De dikte van de zaak is 12mm, die vrij dun is ervoor te zorgen dat dit zou een zeer comfortabele horloge te dragen.