tirsdag den 13. november 2007

Red superlativerne!

Sprognørder i alle farver, foren jer! Der er én gruppe i Danmark som lider, jeg siger LIDER under politikernes ligegyldighed og sløseri. Det er en gruppe som bliver svagere og svagere, og som bløder, her efter valget. Jeg taler om gruppen af superlativer og almindeligt forstærkende tillægsord.

Det har længe stået klart at Fogh fortsætter, og han har iført sig et smil så bredt at han må gå sidelæns ind ad døren til Marienborg i morgen. Men er det "en historisk valgsejr", som Politikens skribent bevidstløst skriver? Kan noget kaldes historisk bare fordi det ud fra en eller anden tilfældig betragtning ikke er sket før. Ingen Venstrestatsminister før Fogh har bevaret magten efter et valg, og nu har han gjort det to gange, den røver. Men er det historisk? Venstre er gået tilbage ved begge valg, så det er vel ikke Venstres brusende fremgang man må prise.

Læs nu bare skuffede forventninger i dette indlæg. Læs blot politisk ærgelse forklædt som sprogrøgt. Men sagen er reel nok, journalister sløser, SLØSER gør de, med forstærkende tillægsord og stærke ord i det hele taget, hvilket gør ordene svagere og svagere. Efter valget i 2001 er det effektivt lykkedes at slå ordet 'systemskifte' helt ihjel. Ordet refererede før til en ægte historisk begivenhed, nemlig indførelsen af parlamentarismen i 1901, da den første Venstreregering trådte til. Nu er systemskifte kommet til at betyde 'regeringsskifte' i almindelighed og i særdeleshed regeringsskiftet i 2001 hvor Venstre kom til magten ved at mene nogenlunde det samme som Socialdemokraterne, bare på en smartere og måde, der var billigere i skat. Siden det valg har partierne nærmet sig hinanden mere og mere, og nu er der snart kun håret til forskel på de to partier og deres formænd. Systemskifte... hvornår?

Vi lever i den kedeligste af alle politiske aldre. Men det er ikke fair at det skal gå ud over ordene. Lad dog alle de dramatiske formuleringer være, til vi en dag får brug for dem. Og husk...

de, som ikke værner om sproget bliver de første mod muren når revolutionen kommer!

6 kommentarer:

Anonym sagde ...

Jeg ved ikke, hvor bredt smilet var. Han sidder vel kun på Pias nåde - og så en bøssefjendsk færings. Det danske folkestyre er en fest! En fest!

Anonym sagde ...

I øvrigt skræmmer den sidste bemærkning i dit indlæg mig lidt. Bare lidt. Vil du høre folk i grammatik før du skyder dem, eller får de en chance først?

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Det må jeg lige drøfte med partitoppen i Superlativt Eliteparti!

Vi er i færd med at udarbejde en liste over grove forbrydelser:

- Manglende nutids-r
- Fejlagtigt r på navneform
- Splittelse af sammensatte ord
- Apostrof før ejefalds-s
- brug af hans/hendes i stedet for sin
- Brug af dobbelte nægtelser i den tro at sproget bliver mere elegant.

Listen bliver længere og længere. Sproget er et offer, og har derfor krav på al vor opmærksomhed, imødekommenhed og velvilje.

Anonym sagde ...

Okay, nu er jeg rigtigt bange...

Anonym sagde ...

Tilføjelser til Superlativt Elitepartis liste over grove forbrydelser:

- Fejlagtig orddeling
- Fejlagtig (misforstået?) brug af navneord som egenavne

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Interessant nok! Fejlagtig orddeling, er det når man del-er et ord i i slu-tningen af en linje forkert.

f.eks. når man skriver...

- lyng-ris, men mener en meget hurtig gris.
- be-døvelse, men mener det en gartner har når han har tilplantet en masse bed.
- bi-lagt, men mener at man skal tage sig i agt for biler.

Fuldstændig forkert orddeling er det, og det burde være strafbart.

Navneord som egennavne? Hmm... jeg kender kun det at sige baby om et lille barn som om barnet hed sådan. Og jeg har aldrig hørt det, men kun hørt at andre har hørt det. Men kønt er det ikke. Vi må indføre nultolerance over for den slags!