mandag den 7. januar 2008

Hage

For tre år siden gennemgik jeg et japansk ritual uden at vide det. Jeg gjorde det på en lidt omvendt måde, for jeg kendte det ikke dengang. Faktisk har jeg lige læst om det. I Kroniken "Et skaldet Nytår" skrevet af Kristian Ditlev Jensen. Ritualet hedder hage, udtalt med hårdt g, og består i at man barberer alt håret af lige før nytår. På den måde efterlader man det i det gamle år, og håret kan så ligger dér og symbolisere alt det man heller ikke vil have med ind i det nye år. Det er en slags fysisk nytårsforsæt.

Jeg gennemgik ritualet uden at vide hvad det hed, jeg gjorde det ved at tabe håret først og tage den store beslutning om at indlede et nyt år bagefter. Ikke desto mindre virkede det. Jeg brugte hårtabet som anledning til at starte på noget nyt. Jeg besluttede mig for at finde min egen stil. Allerede inden jeg tabte håret helt havde jeg besluttet at købe en hat, og hattene blev en vigtig del af den nye stil. Jeg købte nye briller, og hele fitness-manien hænger nok også et eller andet sted sammen med den ufrivillige hage.

Sådan er det. Der kommer hele tiden nye elementer til. Jeg kan ikke lave en hage som ritual, det er sket én gang for alle. Det betyder at jeg kan rense mit liv for skidt så tit jeg vil. Men jeg tager det roligt. Det går udmærket!!

6 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hat er cool. Den positive indstilling er også cool.

Jeg er glad for mit hår, og derfor glad for, at jeg ikke er japaner, men skulle mit hår falde af mig, så ville jeg også gå med hat. Nej, turban. Det gør de virkeligt store og småtossede forfatterinder.

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Ja, turban ville nok klæde dig!! Sjovt nok nævner KDJ ikke noget om hvorvidt kvinder også laver hage. Det gør de nok ikke, ellers skulle der jo ikke være nogen langhårede kvinder i Japan.

Jeg ville have haft de japanske skrifttegn for 'hage' med som billede. Det der står der nu betyder 'kærlighed', men glem det. Jeg fandt ikke noget, men til gengæld en flere sider hvor ufrivilligt skaldede har dannet forening for at modvirke diskrimination. En Japansk sådan hedder "Hairloser's Antidiscrimination Global Effort" (HAGE). Mon man skulle danne en forening i Danmark.. Skalde Sagen... haha.

Anonym sagde ...

Sandheden er, at jeg (også) ville se dum ud med turban.

Hvad hedder din ufrivillige 'hage' egentlig?

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Hvad hedder min 'hage'... Det ved jeg nu ikke... jeg har ikke så personligt et forhold til den at den har fået et navn. Min læge kalder den "Alopecia Totalis"

Hvis du gik med en meget høj, blå turban ville du ligne Marge Simpson. Det ville hjælpe hvis du også var gul i hovedet. Men jeg ved ikke rigtig hvor kønt dét ville være. Jeg har dog set en nisse i DRs julekaldender 'nissernes ø' med noget der lignede en turban, og det så udmærket ud.

Men behold hellere dit hår!!

Anonym sagde ...

Alopecia Totalis - lyder som en subtropisk plante.

Jeg synes selv du skal give den et navn.

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Alopecia Totalis er en underart af Alopecia Arreata, som lyder som en tropisk edderkoppeart.

Men hvis jeg skulle finde et navn selv... Jeg tænkte på at opkalde den efter den første læge jeg opsøgte da hagen meldte sig så småt. Han hed Wolfgang til fornavn, men hans efternavn har jeg glemt. Det kommer nok på et tidspunkt. Wolfgang er et udmærket navn. Wolfgang (i virkeligheden) er naturligvis tysk, fra Wilmersdorf i det sydvestlige Berlin, og hans efternavn består af en frygtelig masse konsonanter, jeg kan bare ikke huske hvilke.