fredag den 4. januar 2008

Bid ikke dig selv i næsen!

I gårsdagens Urban foreslår en selvbestaltet kostekspert at man for at leve sundt skal gennemgå hele sit hjem, finde alle søde sager og smide dem ud. Der er mange af den slags råd i bladene for tiden, og fitnesscentrene kører alle kampagner så man bliver helt forpustet bare ved at læse annoncerne. Problemet med alle, både kampagnerne og sundhedsartiklerne, er at de spiller på folks dårlige samvittighed, og dvs. på folks opfattelse af at sundhed er noget man skal kæmpe sig til gennem afsavn og askese. På den måde får man fra starten af gjort sundhed til noget næsten religiøst - og så har man også en undskyldning for aldrig at blive rigtig sund; fuldkommen er kun Gud.

Hvis man spørger rigtige ernæringseksperter hvordan man skal spise og leve bliver de altid uklare i mælet. Det er nemlig ikke så let. Dels er der selve maden og dens virkning på kroppen, som er helt individuel, dels er der spørgsmålet om motivation. Min egen erfaring er at den er nok så vigtig. Luther skal have sagt engang at man ikke skal love kyskhed, for det kan man ikke holde. Man skal i stedet love at man aldrig vil bide sig selv i næsen. Det kan man nemlig holde. Sådan er det også med slik. Jeg sukker opgivende hver gang nogen på den måde hævder at man bare skal smide det hele ud. Hvad skal man så spise i stedet? Slik har jo en funktion, ligesom cigaretter, kaffe, alkohol og andre stimulanser har.

Grundlæggende set har stimulanser altid været nødvendige. Der er altid balancer der skal bevares, og det gælder om at finde ud af hvordan man kan erstatte de dårlige ting med bedre.

15 kommentarer:

Anonym sagde ...

drik kaffe

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Coretto! kaffe hjælper altid. Det var faktisk den stimulans der gjorde at folk kunne drikke mindre, altså den erstattede alkoholen, og stimulerede nogle andre evner end dem som alkoholen stimulerede, tankens klarhed frem for udholdenhed og fysisk styrke. Kaffe er min stimulans.

Anonym sagde ...

kaffe holder en vågen. Det er godt når man arbejder. Kaffe er en venlig drik, synes jeg.

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

nu minder du mig igen om dengang jeg fablede om papkasser halvvejs i søvne. Jeg kan ikke rekonstruere den samtale hvor gerne jeg end ville. Jeg tror man kunne udarbejde nogle ret interessante tekster i søvndrukken tilstand, altså uden kaffe! De fleste andre arbejdsopgaver går dog ubetinget bedst med kaffe.

Anonym sagde ...

det er bedst at være vågen, når man skriver. Det er svært at rekonstruere, ja. Skriv nyt.

I øvrigt. Den svenske forfatter Bo Eriksson hvis kaffebog "Den magiske bönen" jeg har nævnt før, har fået en fin svensk pris for bogen, og er nu indstillet til en stor international gourmetpris for bogen. Du bliver nok nødt til at købe den.

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Ja, det finns visst inget väg utanom att köpa den Boken.

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Vel gør der så. Jeg var inde på Bokus.se sidst du omtalte bogen, og jeg kan se nu hvorfor jeg ikke købte den. De forlanger 129 kr. i fragt, dvs. bogen kommer til at koste i alt 320 kr. Den er sikkert det værd, men det er da en horribel pris, og jeg får jo ikke kaffe for de ekstra penge der går til fragt. Jeg må se hvad jeg kan finde ud af...

Anonym sagde ...

Det lyder da ikke rigtigt, 129 kr. i fragt. Jeg spørger Bo, hvad det er for noget. Hvor finder du den pris henne?

Anonym sagde ...

www.bildaforlag.se

se om den ikke er billigere der

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Jeg er allerede inde hos bildaforlag, men kan ikke registrere mig. Jeg for fejlbeskeden "Angivet organisationsnummer är inte giltigt. Försök igen eller kontakta kundtjänst."

Jeg har slet ikke angivet et organisationsnummer. Derimod har jeg på forlangende skrevet mit personnummer, hvad de så end skal bruge det til. Er mit personnummer i øvrigt ikke et rent dansk nummer som ikke kan bruges til noget i sverige...?

Anonym sagde ...

svenskere har personnumre med det samme antal cifre som os, bare med fødeår først, men det lyder mærkeligt.

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Nå, jeg opgiver for i aften. Jeg prøvede lige at bytte om på cifrene, men der burde alligevel ikke havde været problemer. Kan en webformular gætte at jeg ikke er født i 1927, den 8. i måned nr 79?

Anonym sagde ...

"Den magiske bönen" staves self.
"Den magiska bönan"!

Ved at google på sætningen, kommer der adskillige websteder fra sverige, hvor den kan købes!

Og en pudsig omtale på:
http://www.kaffesnobben.com/arkiv/200705/den-magiska-bonan/

Slutter nu, skal ud og have en kop k...

Anonym sagde ...

Som et kuriosum kan jeg fortælle, at Bo's bog "Den magiska bönan" (ikke at forveksle med den magiske bømand) for nyligt vandt prisen: "best book on WINE history in Sweden 2007" - hvilket gjorde Bo til vin-ekspert uden, at han er det, og den er nu indstillet til noget, der hedder World Cookbook Gourmand Award. Den har allerede vundet én stor anden fagbogspris i Sverige. Godt for Bosse Eriksson. Især hvis I også køber bogen.

Unknown sagde ...

huangqihang0520burberry handbags
oakley sunglass
cheap oakleys
gucci outlet online
michael kors outlet
ralph lauren
true religion sale
burberry sale
tory burch outlet
toms outlet
true religion
fitflops outlet
nike air max
true religion outlet
pandora outlet
kate spade bags
true religion outlet
hollister clothing
coach outlet
polo ralph lauren
oakley sunglasses
rolex watches
kate spade outlet online
michael kors
ray ban sunglasses
ray ban sunglasses
michael kors
tory burch shoes
air max 90
michael kors outlet online
kate spade uk
ray ban glasses
abercrombie outlet
prada outlet
kate spade handbags
hollister clothing store
q