søndag den 27. januar 2008

Fitness år 1908

For 100 år siden dyrkede man også fitness. Det var dog kun udbredt blandt borgerskabet, som var de eneste der havde tid og kræfter til den slags. Det finere borgerskab talte fransk, og entrainerede, mens det lavere borgerskab brugte datidens danske glose for fitness; passelighed. Heraf opstod udtrykket upasselig der som bekendt betegner en mild grad af hysteri. Man anså passelighed for forebyggende i den henseende.

Man bemærker i øvrigt fraværet af særligt sportstøj. Den oplagte forklaring er, at maskinerne netop kun var tænkt som adspredelse og at man end ikke nåede at komme til at svede i dem. Det er også muligt at billederne er ældre end jeg antager, og stammer fra helt dengang i 1700-tallet hvor snusen effektivt havde ødelagt folks lugtesans, og hvor alt og alle i øvrigt stank så meget at ingen savnede den. Jeg hælder mest til den første forklaring.

9 kommentarer:

Anonym sagde ...

Det er fantastiske billeder, og historien om det 'upasselige' er sjov. Jeg kan særligt godt lide de undertoner der optræder i de sidste billeder, hvor 'upasselig' bliver til 'upassende'. Det var den slags 'røren ved fruentimmerets ankler stående på en stol', der gjorde, at danske kvinder, der dyrkede gymnastik i mange år blev betragtet som 'rendemasker' og det der var værre.

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Lige for en ordens skyld så er historien om ordet 'upasselig' ren fantasi. Det var mest en association, men en rammende en som man kan tage afsæt fra, f.eks. som du gør det.

For at det ikke skal være løgn så stammer billederne fra det dér ATS-hæfte fra 1970, og de blev ledsaget af en fræk tekst. Den har jeg klippet væk, for jeg synes billederne er sjove og interessante i sig selv.

Anonym sagde ...

Er det rigtigt! Jeg troede på det. Igen beviser jeg min genetisk betingede troskyldighed ved at tro dig på historien. Jeg kan i øvrigt godt lide ordet 'rendemaske', opdagede jeg, da jeg skrev det i formiddags. Gad vide, hvad det kommer af, udover at det sikkert har noget at gøre med strømper, social status og muligvis kontroltab.

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Jeg gætter på at rendemasker er noget fra strikning eller hækling. Det må kunne undersøges.

Jeg fandt på det med 'upasselig' fordi jeg synes det er et mærkeligt ord. Og det bød sig til, da jeg for sjov ville finde et dansk ord for 'fitness'. Sådan kan man komme ret langt med løse associationsrækker. ret spændende faktisk.

Det er fint at være troskyldig, så er man sikkert mere forundringsparat. Der er i hvert fald noget bittert og mavesurt over dem som altid er skeptiske. Jeg kan slet ikke få overraskelser og skjulte sammenhænge nok, så jeg opfinder mine egne, men det er mest fordi jeg selv synes det er sjovt, jeg har ikke i sinde at løbe om hjørner med nogen.

Anonym sagde ...

du løber da ikke om hjørner. Du fiktionaliserer. Der findes forfattere, som påstår, at de 'sidder og lyver dagen lang', når de skriver bøger, -- vås. At skrive fiktion er ikke at lyve.

Genetisk betinget troskyldighed giver oplevelser, som skepsis ville forhindre en i at få --- og flere blå mærker, tror jeg. I det hele taget er det godt 'at undre sig' fremfor at blive vred, bange, frustreret, løbe med hundredogtyve ind i en mur, etc. "Det var dog mærkeligt", må man godt sige. Sådan lidt monty pythonsk, tilte hovedet på skrå og tænke: Hold da op, det var alligevel underligt som alt findes! - Det tager kraften ud af meget, og giver krafter til meget, tror jeg. Undren.

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Men for at komme tilbage til det, så er det faktisk interessant at det netop ser ud som om det mere er deres sjælelige passelighed de har trænet end deres kropslige. Det ser jo en anelse komisk ud at de sådan træner i fuld borger-uniform. Det virker næsten som om træningen er symbolsk eller som om de stiller sig an.

Anonym sagde ...

Det har nok lidt noget med klasseskel at gøre. I sin tid svedte kun dem, der var nødt til det - arbejdere, fodfolk, bønder, skurekoner.

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Ret bizart. Man fremstiller et apparat som er beregnet på at få folk til at svede, men borgerskabet er for fint til at svede, så man benytter det yndefuldt som om det var udstyr til balletkoreografi.

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Mekanisk balletkoreografi. Dét ville også have været bizart!!