søndag den 30. december 2007

Grega, Golo Brdo, Slovenija

Her endnu et billede fra turen rundt om Balkan. Grega står bagest og ser sej ud, og i den skotskternede er Maria Skov, min rejseledsager som var fantastisk at rejse med. Hun kan russisk, samt en hel del fagter som tilsyneladende forstås af alle, selv de som hverken kan engelsk eller noget andet forståeligt sprog.

Vi står lidt uden for vandfaldet Savica i det vestlige Slovenien. Grega kørte villigt ud på flere lange udflugter hvor vi nåede at se det meste af den del af landet der ligger vest for Ljubljana. Derudover boede vi omkring seks dage hos ham i Golo Brdo. Han sagde at det var en slags ferie for ham. Grega er kunstner og arbejder med noget videoinstallationsværk som vi aldrig fik at se. Maria kender mere til det, hun mødte ham da han var i Danmark på noget kunstner-udveksling.

Men lidt hårdt var det også, for når man sådan gæster et fremmed hus må man naturligvis være lidt selskabelig. Og Grega kunne være selskabelig rigtig længe. Så slæbte han en kæmpe varmeovn ud i sin store garage (Den del af nederste etage der ikke var køkken) og arrangerede siddepladser. Men kun når det virkelig var for koldt til at sidde udenfor, ellers lavede vi bål og sad derude. Det var tidligt i maj, og der var ret koldt. Den tid på året hvor der ikke længere er vinterkoldt, hvorfor man smider overtøjet og sidder ude til kl. 01 og derved kommer til at fryse rigtig meget. Sådan var det den maj. Vi frøs med anstand, bevidste om det privilegium det var at have en villig vært og rejsefører. Grega er et superdejligt menneske, og meget symptomatisk for den store gæstfrihed vi skulle opleve senere på turen. Den synes at være et generelt balkanfænomen.