lørdag den 1. december 2007

1. December!

Jeg starter med lidt trivialkyniske bemærkninger. Udover problemet med at få rejst den husleje som skal falde i dag bringer første decemberdag regnvejr og kulde for den der bevæger sig udendørs. Ingen har ryddet op og gjort rent i løbet af natten, så jeg kan vælge regn, rusk og kulde eller en oprydning, opvask og rengøring. Hvis jeg tilsætter en masse kamillethe skulle det nok hjælpe på min forkølelse. Dog, udluftes skal der jo også...

Jaja, jeg skal stoppe her og ikke opholde herren yderligere, selv om ikke alt er sagt endnu. Det var et storm P-citat, jeg synes det passede ind i sammenhængen. De dukker op af og til. Hør Ebbe Rode recitere Storm P, så får du det på samme måde. Jeg følte mig blot så snakkende, nærmest ligesom dén personage der banker på et sagesløst menneskes dør, møver sig ind og starter "undskyld jeg behager at have flippen på i salonen".

Tænk hvis man havde reciteret storm P-monologer en hel dag, var blevet overtræt, måske havde man også lidt feber og så lå man der, udmattet når ens familie ringede, man ville prøve at samle sig, at konversere på normalt dansk, forholde sig til emnet og så videre, men alt man kunne sige ville være brudstykker fra monologer. "ja De må undskylde, jeg kunne det så godt inden jeg gik hjemmefra, jeg må hellere tænke mig lidt om.. der står en dame på havnen i Åkirkeby..."

Jeg har prøvet det, det var bare mindre kreativt fordi jeg ikke havde arbejdet med storm p, men med papkasser. De er ikke så spændende at snakke om, men jeg gjorde det alligevel. Tænk hvis man kunne synge og havde krøllet hår. Og et par helt nye laksko.

10 kommentarer:

vwl sagde ...

tredje mulighed: Slå en mur ned og træd ud i selskabslivet. Så er der intet behov for at tage døren.

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Men hvad skal vi stille George Bush, kontraortograferne og that bunch of mindless jerks from the Sirius Cybernetics Corporation op ad? Vi må have mure. Mange af dem.

Anonym sagde ...

KONTRAORTOGRAFERNE? ---
Sirius Cybernetics Corporation?
(ordbog ordbog øjeblik ordbog.)

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Ordbog:

kontraortograf: person eller virksomhed som nægter at skrive korrekt, dvs. stave korrekt, sætte rigtige apostroffer, dog kun når de skal sættes og skrive sammensatte ord samlet og ikke adskilt. Et kendt eksempel på kontraortografi er Odense Banegård Center, hvis ledelse har fået mange henvendelser om deres navns forkerthed, og valgt at sidde dem alle overhørig.

The Sirius Cybernetics...: ifølge The Hitchhiker's Guide to the Galaxy er marketingsafdelingen i The Sirius Cybernetics Corporation "a bunch of mindless jerks who will be the first against the wall when the revolution comes." Firmaet Ned med Alting aps beskæftiger sig bla. med at finde kandidater til at stille op mod dén berømte mur.

Anonym sagde ...

Aha ...
I ved godt, at sprog er en organisk ting, måske endda slags virus (ifølge W. Burroughs), og at sproget derfor er i evig bevægelse g hvis ikke i ved det så prøv at læse lidt Holberg Classic. Jeg ved ikke rigtigt med jeres sprogvrede. Man kan rigtignok studere en sommerfugl bedre og følge dens vingetegninger, når man har sat den på nål, men den er ikke særligt levende mere. Flyver ingen steder. Især ikke hvis den så oveni købet bliver sat op imod en mur og skudt.

Nogle af de bedste forfattere i verdenshistorien er og var kontraortografer. Det er værd at huske før i tager ladegreb.

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Ja, det er rigtig nok, der er bare nogen som har lov og nogen som ikke har. FIDUSO er også delt i fraktioner. Den tæller også folk som mener at alt skal være tilladt. For nogle år siden foreslog et medlem af sprognævnet at vi skulle ændre stavningen så den fulgte udtalen af ordene. Den holdning havde da også et par tilhængere i sproggruppen. Jeg synes den er skør, for udtalen ændrer sig meget hurtigt og er ikke ens overalt i landet. Men der er altså diskussioner om den slags helt ind i Sprognævnet. Som vel at mærke stadig ikke består af folk som sidder og slår danskerne i hovedet med regler, de er først og fremmest observerende, så de kan ændre ordbøgerne når folk er begyndt at stave anderledes end de foreskriver.

Storm P var en stor, STOR kontraortograf og kontraortodiktør. Men han kunne formentlig godt have brugt ordene rigtigt hvis han havde villet. Og han havde en pointe med at vride ordene. Jeg har en svag erindring om at Bjarne reuter vist konsekvent skrev 'plusli' i sine Buster-bøger. Ikke at Reuter skal gå for 'en af de bedste i verdenshistorien', men jeg er ikke god nok til Russisk til at vurdere Dostojevskijs stavning.

Der er ingen der har en idé om at sproget skal støbes ind i cement, og det er svært at finde en vandtæt norm for hvornår man kan tillade sig at være sur og hvornår det bare er helt normalt. Det handler også om temperament. Sprog og stavning er faktisk sådan noget som kan ophidse rigtig mange. Underligt at der endnu ikke er startet nogen krige af netop denne grund. Ei, ligger der en historie og ulmer der...

Anonym sagde ...

Det er komplet ligegyldigt for litteratur, om man kan stave. Litteratur kommer ikke kun fra sprogcentret - det har i høj grad sin puls andre steder. Listen af ordblinde forfattere er lang, og disse forfattere er så glade for at der findes korrekturlæsere. Litteratur handler om at have noget at sige, og at have en stemme at sige det med. Som Jan Sonnergaard engang polemisk sagde: SProget er en luder, der skal gøre som jeg siger.

Jeg kender folk, der staver som idioter, der er vanvittigt sprogligt begavede. Faktisk kan kontrol med sprogligheden forhindre en i at sige noget overhovedet, tror jeg.

Jeg vil også mene, at det er en dum ide, at lave stavning efter udtale - lad da være med det. Nordmændene har problmer nok med den slags. Men lad på den anden side også være med at skyde folk, der ikke lever "efter teksten" .

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Nej, man skal selvfølgelig ikke skyde folk. Og litteratur bliver ikke bedre af at skribenten er god til at stave, det er bare nyttigt at ord er stavet rigtigt, hvis man vil have læseren til at koncentrere opmærksomheden om andet end stavningen. Og så er det i øvrigt svært at være skæv hvis der ikke er nogen norm for hvad der er lige.

Daniel Keyes skrev i 1959 en lille science fiction-historie med titlen Flowers for Algernon. Hele historien har form af dagbogsoptegnelser, såkaldte 'progress reports' ført af den retarderede hovedperson som deltager i et videnskabeligt forsøg som skal gøre ham klogere. Det betyder at han staver dårligt i starten, og man skal koncentrere sig for at forstå hvad han mener. Man kan så følge hvordan han lærer både stavning, tegnsætning og får et bredere vokabular. Det er meget godt skrevet. Historien er også filmatiseret, men her mister man hele den sproglige del.

Anonym sagde ...

Litteratur og stavning har på bundlinjen nul og niks med hinanden at gøre.

Unknown sagde ...

the north face
adidas shoes
ray ban eyeglasses
pandora bracelet
coach factory outlet
nfl jerseys
nike huarache
ugg boots canada
birkenstocks
true religion outlet
20161130