tirsdag den 4. december 2007

Autentisk Jul

Digtet om Peters Jul i år 2007 har ændret sig lidt her og der i løbet af dagen, men er nu ved at finde sin endelige form. Anledningen til at skrive det var en diskussion på Dorthe Nors' blog om hvor den autentiske jul kan findes.

En meget brugt synsvinkel er julen derhjemme, derhjemme hos moder engang. Julen er noget der var engang, dengang man var et lille troskyldigt barn, mens man nu må sande at julen varer længe og koster mange penge og en masse stress ikke mindst. Det får mange til at sige at julen er børnenes fest. Og de mest frigjorte giver også kun børnene gaver, for de føler ægte glæde ved dem, mens forældrene jo bare tager fra det fælles budget, og så går det jo lige op, så hvorfor ikke droppe det.

På den måde lykkes det folk på en tydelig, men indirekte måde, at bilde hinanden ind at julen i virkeligheden er forløjet og et stort fupnummer, noget forretningerne har opfundet ligesom de opfandt mothers day, valentines day og make-friends-with-your-hairdresser day. Og Julemanden er jo opfundet af Coca Cola ikke sandt... Alt sammen er det løgn. Men for børnenes skyld bevarer vi illusionen.

Men hvad med i stedet at gøre illusionen virkelig. Hvad med at prøve at finde en måde at være gode mod hinanden på som ikke er barnlig og illusorisk. Som man kan tro på selv når man ikke er naiv. Hvad med at gøre julen til den måned om året hvor vi lægger al ironi og sarkasme på hylden.

Se dét er et juleforsæt jeg selv ville få meget svært ved at leve op til. Jeg lover intet. Overhovedet! Men det er da et forslag...

5 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hvad med bare at leve livet ordentligt hele tiden - også udenfor sæsonen og dikterede facer af året?

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Det kan man godt, men faktisk er det meget godt at få foræret en lejlighed til at gøre lidt ekstra ud af hverdagen.

Valentines Day er f.eks. helt igennem latterlig, men man giver alligevel kæresten en blomst fordi man jo burde gøre det hver dag hele året, men selvfølgelig ikke gør det. Så benytter man dén dag.

Vi burde også leve livet ordentligt hele tiden. Men om sommeren kan man godt klare ikke at leve 110% ordentligt. Om vinteren hvor depressionerne hærger har alle brug for noget der varmer. Det er nok lige så meget det, som dikterer, mere end det er julens alvor som sådan.

(rent kirkeligt er påsken vist endda vigtigere end julen, men den ligger jo i foråret hvor det er knap så livsnødvendigt med ekstra lys og varme.)

Anonym sagde ...

Fint med lys og varme og mere af det. Drop forventningerne om at man kan blive lykkelige på rekordtid en gang om året - og slet ikke ved at købe dimser. Jeg synes hovedsageligt folk går op i hvad de gå glip af og hvem i svigerfamilien, der giver mindre end de burde - og selv får jeg ønskesedler fra menneker jeg ikke omgås. Altså det bedste i folk kommer da klart frem til højtiderne - men denne fokuseren på DET GODE, indebærer ofte, at vi kommer til at opføre os småondt og småligt. Jeg foretrækker, at man kan favne de modsætningsfulde sammenhænge hele året. Og jeg ved godt, at det er svært, men det har jeg det sådan set fint med. Jeg har det også fint med fest. Stik mig en æbelskive. Men hysteriet. Illusionerne. Forbrugsfesten :-/

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Det var jo det Peters jul 2007 startede med. De barnlige forventninger om varme, familieidyl og sammenhold sat op imod virkelighedens smålighed, intriger og forbrugerisme. Der skal en anstrengelse til at undgå det sidste, det er pointen. Og så kan man passende brænde alle ugebladende med Ditte Gråbøl på forsiden der fortæller hvordan man får en perfekt jul. Blandt de mange ting som ugebladene ødelægger, så er det da billedet af den moderne, autentiske jul.

Når jeg hører ordet lykke, så afsikrer jeg min pistol!

Unknown sagde ...

coach outlet store
fitflops uk
christian louboutin outlet
hollister co
ralph lauren sale clearance
ray ban sunglasses
polo ralph lauren
coach outlet
air jordans
jordan shoes
201704174caiyan