lørdag den 3. maj 2008

Ib Birkedal og retsopgøret efter besættelsen

Så fik jeg også 'læst' dette lille værk af Peter Øvig Knudsen, Birkedal - en torturbøddel og hans kvinder. Mit første møde med Øvig var hans Rosenkjærforedrag på p1 hvor han talte om besættelsestiden, dens mennesker og de myter vi har bygget op siden. Her omtalte han blandt andet Ib Birkedal som en af de mest frygtede og grusomme forhørsledere Gestapo rådede over. Det var værre at komme i hænderne på ham end på end tysk officer. Det er en af de tragiske ejendommeligheder der gjorde sig gældende at dem der samarbejde aktivt og ud fra et ægte engagement ofte var slemmere end de slemme selv.

Det er nødvendigt at skelne - i det mindste i teorien. For den officielle samarbejdspolitik gjaldt det ifølge Søren Mørch om at forudse de krav der måtte komme fra besættelsesmagten og imødegå dem med indrømmelser der var mindre end kravene, men dog så store at kravene bortfaldt. Det var bureaukraten Erik Scavenius' princip for regeringsførelse under besættelse. En konkret udløber af det princip er den berygtede erklæring hvor Scavenius på baggrund af "de store tyske sejre der har slået verden med forbavselse og beundring" kalder til accept af en "nyordning i politisk og økonomisk henseende under Tysklands førerskab" og forudser "et nødvendigt og gensigtidt aktivt samarbejde med stortyskland". Ifølge Mørch var den erklæring netop en slags indrømmelse af den slags der ikke kostede noget som helst, men kunne skabe velvillighed hos Dr. Werner Best. Den tjente ikke folket til ære, men vel til gavn, hvilket var idealet for en bureaukrat som Scavenius.

Der foregik dog samarbejde af anden slags som gik ud over dette ideal. Der var de ægte danske nazister såsom Ib Birkedal Hansen og de øvrige medlemmer af hans gruppe. Af denne gruppe blev fire dømt til døden i retsopgøret efter besættelsen, men kun Ib blev henrettet, de tre andre fik livsvarigt fængsel. Retsopgøret varede fem år, og af de 46 der blev henrettet blev de somme af de første henrettet for langt mindre forbrydelser end dem som Helge Keil, Finn Prehn og John Kolling fra Birkedalgruppen blev benådet for.

Øvig siger det ikke, men det virker som om retsopgøret var et raseri der blussede op og efterhånden lagde sig igen. Justitsminister Steincke udstedte mange benådninger i 1950 også fordi det var politisk opportunt. Kun Ib Birkedal kunne man ikke benåde, og han blev således den sidste henrettede af 46. Det tal skal holdes op imod at de 102 dødsdomme som blev afsagt. Det ligner lidt sagen om den sidste henrettelse i fredstid af Jens Nielsen, som afsonede for ildspåsættelse og flere gange forsøgte at myrde en fængelsbetjent. Han blev benådet første gang og først anden gang dømte Højsteret ham nærmest modvilligt til døden. Han blev halshugget i 1892. Det officielle Danmark bryder sig ikke om dødsstraffen.

Man forestiller sig justitsminister Steincke med sved på panden og alles øjne rettet imod sig. Retsopgøret var en balancegang, ikke mindst fordi det officielle Danmark jo havde samarbejdet med Tyskland indtil 1943 og dansk Landbrug og industri havde nydt godt af eksporten til Tyskland. De fem magre år var ikke magre for alle. Her Gjaldt det i høj grad om at finde balancen mellem det man vurdrede som ægte, villigt samarbejde såsom Birkedals og det tvungne samarbejde som blev dikteret af 'nødvendighederne'. En meget pragmatisk og aldeles uheroisk kalkyle.

Og så var der selvfølglig de tilfælde hvor man fra officielt hold gik langt over stregen. Fra tysk side ønskede man at få uskadeliggjort de danske kommunister og det hjalp man dem villigt med, ja man sørgede for en sikkerheds skyld for at internere mange flere end tyskerne havde krævet - bemærk at det er et eklatant brud med Scavenius' førnævnte bureaukrat-ideal. I dag kan man næppe forestille sig hvordan man tænkte dengang, men på sin vis var kommunister værre end nazister. Samarbejdspolitikken blev vendt på hovedet og tyskerne samarbejdede med den danske regering i at slippe af med flest mulige kommunister.

Hans Scherfig øser al sin gift ud over dette kapitel af samarbejdspolitikken i Frydenholm fra 1962. Den er ganske læsværdig.

13 kommentarer:

Anonym sagde ...

Det er en fantastisk bog, Birkedal - som psykologisk studie, som et kig ind i gråzonerne i en krigssituation. Jeg synes det tankevækkende var, at disse nazister, som du siger,at de var, jo faktisk ikke var medlemmer af nazistpartiet - kun John Kolding. resten var ikke nazister, endsige særligt politisk opvakte eller interesseret. Heller ikke Birkedal - men hvorfor var de så inde på Shellhuset i gang med at tæske løs på deres egen landsmænd? Fordi en krigstilstand gav dem muligheden. Når normaliteten i et samfund bryder sammen, kommer det onde ud af sprækkerne. Det er der hele tiden, men en god lilel krig giver mulighed for at opføre sig sindssygt i rampelyset. Under krigen på Balkan valfartede konstituionelle psykopater og karakterafvigere, der til daglig udlevede deres perversioner i skyggen til Balkan for at få lov at lege med - ude i lyset. Jeg synes også en af de meget psykologisk interessante ting i Birkedal er, at Sandheden er umuligt at fange: Løgnene forvansker virkeligheden og virkeligheden kollapser. Det er en mageløs bog. Et mesterværk i skildringen af det man kalder "en deficit-struktur" - altså et menneske uden egentlig kerne. Men at Birkedal og hans bande træder frem som "nazister" er jeg slet ikke enig med dig i. Jeg mener heller ikke at Øvig Knudsen siger det. Kun én af dem var nazist. Resten fandt sig bare en scene.

Samarbejdspolitiken, --- ikke min kop te. Slet ikke min kop te. Notaterne om Steinckes besøg hos Birkedal på den lukkede afdeling i Birkedal er i øvrigt mesterligt beskrevet. Gå hjem og læg dig, Flammen og Citronen :)

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Det er sandt, Øvig kalder ikke Birkedal for nazist og slet ikke sådanne som brødrene Uffe og Per, som vist bare havde svage karakterer.

Lige her var det vist mere spørgsmålet om at skelne imellen dem som var onde ud fra en eller anden overbevisning og dem som bare udførte deres arbejde, inklusive de tyske soldater.

Ken Follet skrev en halvdårlig bog for år tilbage som foregik i Danmark under krigen. Her kaldte han konsekvent de tyske soldater for 'nazisterne', hvilket han fortjent fik hug for i anmeldelserne, da den slags omtaltes som 'tyskerne' mens 'nazister' var medlemmer af partiet, danske som tyske.

Og så er der altså denne her tredje gruppe som var danske, tjente Gestapo, dvs. ikke bare en besættelsesmagt ved flødeskumsfronten, men den del der tog sig af ikke-samarbejdende danskere. Man kan have mange teorier om hvad der motiverede dem, og det var ikke troskab mod Partiet, det har du ret i.

Det ærgrer mig lidt at du fanger mig lige her, for sammenligner man Birkedal med nazisten Adolf Eichmann fremstår han som det han er, en uregerlig psykopat. Og det var ikke den slags der var brug for i partiet. Eichmann kunne netop organisere mordet på millioner af jøder fordi han ikke var emotionel, fordi han tænkte rationelt og pragmatisk inden for den ramme han arbejdede under og ikke stillede spørgsmål ved ordrer. Der er vist heller ikke noget der tyder på at folk som Eichmann fik nogen personlig tilfredsstillelse ud af sit arbejde andet end bevidstheden om at have gjort sin pligt.

Hannah Arendt finder det onde her, i mangelen på omtanke, selv når man beordres til folkemord. Den definition kan jeg godt lide, og har det svært med ideer om menneskets iboende ondskab som venter på en lejlighed til at udfolde sig. Hvad der virkelig drev folk som Birkedal er et spørgsmål for psykologer.

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

... og for alle mulige andre der mener de har en nøgle til at forstå den slags folk. Psykopater, afvigere, perverse det er jo bare ord for det samme; at man ikke er normal.

Man kan slås om hvorvidt det grusomme er et potentiale som vi alle har i os, men det vil jeg netop ikke sige uden at begrunde det. Jeg bryder mig ikke om udtryk som 'den indre svinehund', som jo også er et politisk udtryk som findes fordi det er blevet moderne at være moralsk indigneret over for politiske holdninger frem for at argumentere.

Anonym sagde ...

Jeg er ret sikker på, at dem der blev pryglet i stykker af Birkedal vil mindes ham som ond, men jeg er nok meget realist. Jeg tror ikke alle mennesker kan fikses med kærlighed. Der findes nogen, der er udenfor rækkevidde, og de er derude - og hvad gør vi så. Vi har et retssamfund blandt andet for at forholde os til dem, og jeg mener "Birkedal" som værk kaster lys på dette tvetydige menneske. Hvad "Birkedal" også anskueliggør er at det perverse og abnorme smitter. Det kan man spinde en lang ende over -som værk, mener jeg at Birkedal er en af de bedste psykologiske case-stories skrevet på dansk nogensinde og at den så samtidigt kaster et lys ind på et stykke danmarkshistorie, der er langt mere besværlig end min generation blev tugtet til at forstå den, er kun et plus. MWC og jeg har gået mange ture og diskuteret Birkedal meget undervejs. Den bog er blevet endevendt.

Jeg har sjovt nok i dag været i Mindelunden (Ryvangen), hvor Frihedskæmperne ligger begravet. Her er også et lille museum over Ryvangen som henrettelsesplads. Det er barsk, og det er idag et meget smukt og monumentalt sted - gravene var kranset med lyng, alt var lilla. Men også på denne side af ret og vang, vilel Øvig Knudsen sige, at tingene var komplicerede. Jeg mener Flammen og Citronen er begravet der, og Kim Malthe Bruun, vist også.
Birkedal ligger begravet på Vestre Kirkegård og graven har nok været hjemfalden i umindelige tider.

Anonym sagde ...

Great news, everyone! Today all of us covetous of needs benefit of some watering-hole of piece and harmony.
Completele the solitary is [url=http://thecutestsiteintheworld.com]this[/url] site.

Anonym sagde ...

Great news, everyone! Today all of us covetous of needs by reason of some fertile patch of helping and harmony.
Completele the one is [url=http://thecutestsiteintheworld.com]this[/url] site.

Anonym sagde ...

Hey I think you have a great blog going here, I found it on Bing and plan on returning regularly for the information that you all are providing.

Anonym sagde ...

Maybe I`ll be Captain Obvious, but... it's only few days to New Year last, so let's be happy!
Hoho3ho!)

Anonym sagde ...

Les hele bloggen, ganske bra

Breitling replica sagde ...

including Rolex which replica watches sale probably is the most popular one. If you like buy replica watches other watch brands like Hublot, Audemars piquet, Cartier, Omega or Breitling, you can find these brands as well.

replicas rolex sagde ...

La nueva colección se replicas omega ha presentado ante un centenar de periodistas en el Observatorio de Neuchâtel, donde se obtuvo, en 1954, la certificación del relojes imitacion primer reloj de cuarzo desarrollado por la marca,

replica rolex sagde ...

replica orologi recensioniorologi.it vogliamo parlarvi di un orologio di lusso interessante, elegante e raffinato. L’orologio è ideato e prodotto da Cartier.

5689 sagde ...

zzzzz2018.8.4
ugg boots on sale 70% off
true religion outlet
pandora charms
air jordan 4
oakley sunglasses
uggs outlet
red bottom shoes
christian louboutin outlet
michael kors outlet
converse shoes