mandag den 12. maj 2008

Hjernen er Gud

Bender: So you know what I'm gonna do before I do it?
God: Yes!
Bender: What if I do something different?
God: Then I don't know that!

Dialogen er fra fjerde sæson af Futurama, afsnittet 'Godfellas', som blev sendt første gang 17/3 2002. Men samtidig svarer det meget præcist til den nyeste hjerneforskning som har fundet ud af at man kan se hvad en person vil vælge længe før han vælger det. Der er tale om forsøg med relativt simple valgmuligheder, og man har ved at måle på hjerneaktiviteten fundet en måde at se hvilket valg forsøgspersonen vil træffe før han træffer det. Denne information er til stede flere sekunder før personen vælger aktivt. Med mindre altså han vælger om i sidste øjeblik...

Hør derom i Videnskabens Verden på P1 her:

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Jeg har lige gennemhørt den udgave af Videnskabens Verden, og medmindre jeg sov noget af tiden, kom man ikke ind på det du beskriver. Derimod måtte jeg korse mig adskillige gange over værtens og professoren fra DTUs speedtalk. Det virker simpelthen bare så dumt, når de taler så hurtigt, men alligevel må rette sig selv gentagne gange og strø omkring sig med fraser som "øh", "ik'?" og "hvis du forstår". Værten virkede så ivrig i sine forsøg på at parafrasere eksperterne, at han måtte gentage sig selv og rette sig selv, bare for at bibeholde ordet. Mit gæt er, at han har forsøgt at appelere til P3s lyttere ved at fremstå som en komplet tåbe.

Ellers var indslaget meget interessant, ligesom Futuramareferencen var det.

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Jeg har nok husket fjel så, men jeg har i hvert fald hørt om det med hjernen for ganske nylig, og jeg er også ret sikker på at det på P1. Jeg skal se om jeg kan finde det rigtige indslag.

Jeg synes nu Henrik Pretorius er fin nok. Han kan godt virke overivrig, men hovedsagen er jo at han får videnskabsgutterne til at sige en masse interessante ting, samt forklare når de siger noget som er kompliceret selv for P1-lyttere. Det var værre den dag de snakkede om teraherz-stråling og han gjorde en masse ud af at man med de stråler kan se gennem tøj, som om man på nogen måde ville kunne se et menneske som om vedkommende ikke havde tøj på. Det var plat.

Men studieværter er forskellige, og man skal ikke undervurdere deres rolle. Det er dem der får de kloge hoveder til at snakke og dem der vælger hvem der skal inviteres.