torsdag den 1. maj 2008

Drageløberen

Jeg tror det var Bibliopaten der priste denne bog af Khaled Hosseini i så uforbeholdent positive toner at jeg købte den på audible.com. Jeg startede med at høre den, men gik i stå efter en halv time (lydbøger måles i tid). Måneder henrandte, og pludselig var bogen kommet som film.

Det var en lidt blandet oplevelse. Filmen er meget flot og gennemført ned i mindste detalje. Jeg kan ikke sætte min finger på det, men jeg følte alligevel at noget manglede da jeg gik ud af biografen i mandags. Og da var det jeg besluttede at genoplive bogen.

I dag har jeg så gået smidt papir ud mens Khaled Hosseini har læst op af sin bog. Det er en ekstra finesse i denne indtaling at det er forfatteren selv der taler og udtaler alle navne korrekt; [Hass'an] [Af'hranistan] og andre navne som vi er vant til at høre med udtale tilpasset vestlige tunger. Bogen her er på mange måder en lige så god oplevelse som filmen. Hosseinis oplæsning gør historien autentisk og nærværende, og så er det en god historie hvor hovedpersonens jalousi skaber afstand til hans bedste ven og får ham til at svigte vennen i et afgørende øjeblik. Det skaber så dårlig samvittighed som plager ham så meget at han må skubbe vennen fra sig. Den indre konflikt er selvsagt mere udtalt i bogen end i filmen hvor den er svær at vise på lærredet. Det var nok det jeg savnede, for selv om der er masser af stof til flotte billeder i bogen, er det fortællerens indre konflikt der driver handlingen frem.

8 kommentarer:

Anonym sagde ...

Den er på toptilisten over bøger, andre har anbefalet mig mest at læse nogensinde, og jeg er bange for bøger ALLE anbefaler mig at læse. Der må være noget galt med den. Det må der altså.

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Jeg vil gerne anbefale bogen, men den er ikke på min personlige top ti. Bare en udmærket historie og en god oplæsning.

Anonym sagde ...

Det er altid en sjov selskabsleg lidt a la, hvad ville du tage med til en øde ø: Nævn de ti bøger, der har betydet mest for dig. Det er nærmest umuligt, men det er sjovt at overveje det.

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Men her tror (håber) jeg det ville være helt individuelt hvad der har betydet noget for den enkelte. En sådan liste burde ikke ligne Boghandlernes Top Ti.

Legen med den øde ø er lidt tricky, for hvis jeg skulle være f.eks. ti år på en øde ø kunne jeg da godt finde på at medbringe Phänomenologie des Geistes eller noget i den mol - fordi så ville man da have en lejlighed til at få dem læst.

Orwell lavede engang det tankeeksperiment at man kunne bevare ti bøger mens alle andre skulle brændes. Det er svært. Orwell ville bevare Gulliver's Travels.

Min top ti involverer med sikkerhed Bibelen. Den kunne jeg nok læse i ti år uden at blive træt. Og Kierkegaards Enten-Eller fordi den er lidt ligesom bibelen med tekster der refererer og kommenterer hinanden.

Dem ville jeg vælge fordi de er langtidsholdbare. Hvis man skal diskutere generel 'kvalitet' uden kriterier bliver det svært.

Anonym sagde ...

Det skal være helt individuelt.

Det skifter for mig, hvad jeg ville tage med, alt efter alder og livssituation.

imitatie horloges heren sagde ...

Breitling is op een broodje replica horloges kopen met een gelimiteerde oplage met behulp van hun in-house kaliber 01. mijn vriend Kyle Stults van perpetuelle.com replica horloges online schreef over alle gelimiteerde edities met behulp van kaliber 01.

replica orologi svizzeri sagde ...

het is licht en zit vlak rond de pols, die mij uiterst comfortabel aan te trekken maakt. met een diameter van 43 mm is een meer falsi orologi modern formaat. Deze stalen versie (foto boven) van de Transocean is replica orologi beperkt tot 2000 stuks en er is ook een roos gouden versie

Unknown sagde ...

Les deux montres d'imitation fine à la fois bon marché et magnifique; montre guess femme remplissant votre succès sty le!
montre pas cher montres réplique montre en ligne.