onsdag den 2. april 2008

Unge der synger grimme sange

For to år siden var der en del ballade over at Dansk Folkepartis Ungdom på et introkursus havde afholdt en konkurrence i at tegne Muhammed på en nedværdigende måde. Det affødte en aktion fra de rene ungdomspartier lidt i stil med den europæiske fordømmelse af Østrigs regering da Jørg Haider blev medlem af den. Resultatet blev noget af det samme; meget pinligt. Man skal ikke kaste med bussemænd når man selv er en snothvalp, og pressen fandt da også ud af at Radikal Ungdom også havde tegnet Muhammed på et kursus. Forskellen var tydelig nok. Radikal Ungdom gjorde grin med selve forbudet ved at tegne en stol og skrive Muhammed under. Det synes jeg personlig er god humor, men netop diskussionen efterfølgende - både den i pressen og den interne i Radikal Ungdom - viste at man havde nået en hidtil uset grad af berøringsangst. Det var nærmest givet på forhånd at man ikke måtte tegne Muhammed som noget som helst og ikke i nogen som helst sammenhæng. Skandalepressen kender ikke til kontekster.

Dette lille tilbageblik skal til fordi Politiken nu lægger op til en ny skandale. Tænk, de unge synger også grimme smædeviser. De vil både skyde Nyrup og tæve hippierne. Her er det Konservativ Ungdom der står for skud, men lad det så være indrømmet med det samme; Radikal Ungdom synger også den slags sange. Den sang Politiken omtaler synges også i Radikal Ungdom, dog med en lidt anden tekst. Finessen er at den i RUs sanghæfte (der står den også!) hedder KU-slagsang. Den er altså udtryk for en ironiseren over netop Konservativ Ungdoms holdninger.

Jeg har også været med til at synge andre ret grove slagsange, og det var rigtig sjovt. De fleste er meget bedre end den som Politiken citerer fra, og mange indeholder en stor grad af selvironi. Det er noget der dels giver sammenhold, dels skaber en sund distance til den fanatisme som sangene efterligner.

Sangene er naturligvis knap så sjove når de pludselig står i avisen. Så er de blevet en del af den politiske sfære hvor ironi ikke findes og alle ord kan bruges imod én. Det er derfor folkevalgte politikere uden for Ny Alliance alle vejer deres ord på en guldvægt. De har magt, reelt eller potentielt, og de har et mandat at forsvare. Det har Ungdomspartierne ikke. De har ikke den samme organisation, de har mange medlemmer, meget unge medlemmer, de har forskellige holdninger og en livlig debat af den slags som netop kan forekomme hér, og ikke i et parti der skal være enigt eller en folketingsgruppe der skal træffe beslutninger.

Det giver ikke mening at fare ud med bål og brand hver gang man opdager noget i ungdomsorganisationerne som ikke ser særlig kønt ud. Jeg håber at den éne artikel her ikke bliver til flere og at der aldrig bliver en sag ud af den.

http://politiken.dk/politik/article489736.ece

12 kommentarer:

Anonym sagde ...

Det er, hvad der er at sige om dén sag. Hvor moderpartiets holdninger er at sammenligne med avisens ledere, hører ungdomspartiernes sange hjemme i ATS.

Anonym sagde ...

det er ikke sjovt, når unge synger om at slå andre ihjel. Der er død og ødelæggelse nok i verden. Vil aldrig stemme på konservative - minder om fascister.

Anonym sagde ...

Jeg synes ungdomspartiernes sange er dumme. De er ikke kriminelle så meget som de er pinlige, og for alle de der sange gælder det, at ens tæer først retter sig ud igen, når man smider medløbermentaliteten og trangen til at synge i kor og tør at stå og synge sine sange heeeeeeelt alene.

Anonym sagde ...

med den slags sangtekser minder det minder mig om at de også engang stod og sang ved den lille lurblæser .......

Anonym sagde ...

For pokker da heller... det er en sotrm i et glas vand det her. Alle ungdomspartier har sange af den slags på reåetoiret. For eksempel kan der nævnes at SUF (Socialistisk Ungdoms Front) synger omat starte revolutioner, og det er da, om noget, lige så meget om mord og brand, men det er lige så meget et udtryk for nogle af de traditioner, som mange af ungdomspartierne også er en del af. SUF er et gammelt revolutionært "parti", og derfor er deres tradition så også for at synge sange som den. Ligesom det er en KU tradition at synge KU-sangen (kender ikke dens rigtige navn) hvor der synges om nazisme og det at tæve "de røde"...

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Jeg vil lige understrege at jeg også finder det langt over stregen at synge om at slå navngivne politikere ihjel. Det er personligt, og på grænsen til det strafbare. Sådan er der heller ingen radikale der har sunget mig bekendt.

Jeg kender en del kreative sange som spiller på socialistiske fraser og den slags à la "vågn op af jeres dvale". De er ikke altid lige stuerene, men kreative er de. Den sang som KU er citeret for - i alle blade ser jeg nu - er ikke hverken kreativ eller særlig pæn.

Alligevel har jeg det lidt ligesom med DFUs tegninger, man er ikke ligefrem overrasket, så hvorfor gøre en sag ud af det.

Anonym sagde ...

Jeg ER overrasket over KUs sange, men nu har jeg heller ikke været medlem af en politisk ungdomdsorganisation hvor det åbenbart er fuldstændigt comme il faut at afsynge lort i fællesskab. Jeg har lige så lidt respekt for det der, som for FCK-fans i flok. HVis du ikke kan stå inde for dine holdninger når du er ædru og alene - så har man uanset partifarve for tynde arme til mig.

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Jeg ved ikke hvor meget det med fuldskab betyder. Jeg kender heller ikke KU indefra, så det... Men jeg ved at der er en masse selvironi i de sange jeg har set, netop fordi der er noget helligt ved det at være radikal. Så de sange jeg kender gør oftest grin med radikale selv. Man kan godt mene at det er dumt at synge og at alt sikkert er det samme larm à la fulde bodboldfans' råben. Det er ikke mit indtryk fra der hvor jeg kommer.

Nu har jeg i øvrigt læst lidt mere af det som gratisaviserne citerer, og jeg vil godt moderere mit forsvar af KU, det er grimme, grimme ting at synge, og det er ikke i orden. Men jeg så alligevel helst at vi undgik en hetz og medfølgende håndvask og politiske automatudmeldinger. Det er nemlig heller ikke kønt.

Anonym sagde ...

Vi har ytringsfrihed og folk skal synge om hvad de vil, og så er de jo underlagt loven, og kan hives i retten, hvis de går over grænsen. Fint. Men derfor kan man godt stille sig et skridt til side og synes at folk, der synger meninger i kor er dumme at høre på. Jeg går altid over på den anden side af gaden, når jeg møder den slags, for risikoen for at der er opstået massehjerne er altid rimelig høj. Jeg nægter at tro på at de unge radikale ikke også under påvirkening af korsang vil kunne glemme at være kritisk over for fællesvåset. Jeg har også gået på uni :)

Jeg er enig i at politikerne har mange automatudtalelser, men "vi mente det bare ironisk" er også et automatsvar, der bliver brugt til at undskylde mange lussinger og blodtude.

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Så sandt, så sandt, ironi bruges til at forsvare hvad som helst, oftest uden at forsvaret virker overbevisende. Jeg tror vi er enige - i hvert fald hvad angår KUs sangtradition. Men hvad ironi angår mener jeg da det gør en forskel om den er rettet mod andre eller en selv. Jeg har aldrig følt blandt radikale at man 'skrålede meninger i flok', snarere at man satiriserede over egen hellighed.

Jeg ved at det er svært at forholde sig til når jeg er så abstrakt, men jeg har ikke tænkt mig at give mig til at citere. Jeg har allerede brugt meget af dagen på at forestille mig at en eller anden journalist ringer til mig og vil interviewe mig om ungradikale sange. Det skete for en anden dengang det handlede om tegninger, og han var helt uforberedt da han blev ringet op og opkaldet båndet og sendt i tv samme aften...

Anonym sagde ...

DU skal vide, at vi er mange, der har lyst til at ringe til dig nu og udgive os for at være fra Deadline. Rigtig mange. :)

Jep, selvironi er en god ting, enig.

Anonym sagde ...

Der var et herligt KU møde ;-)