tirsdag den 4. marts 2008

Gl. Åby, en landsby i byen

Syd for Åbyhøj, på den anden side af Søren Frichs vej ligger en landsby og putter sig. Gl. Åby har betaget mig lige siden jeg landede midt i den ved et rent tilfælde for 1½ år siden. Jeg troede jeg havde fundet en genvej til Viby, men lidet anede jeg at man ikke sådan kører igennem Åby. Tværtimod blev jeg efter et par runder ledt ud på Søren Frichs vej igen, mens Åby på sin vis har blevet i mig.

Åby er egentlig kun et par gader. Men til gengæld skaber de få gader og den flotte kirke i knudepunktet et ægte landsbymiljø, der får en til at glemme at man er midt i Århus. Jeg føler mig hensat til min Hørup hvor jeg er vokset op. Da Åby er en slags blindgyde afgrænset af jernbanen, en havekoloni og et XL-byggemarked er der næsten ikke noget trafik, hvilket forstærker følelsen af at man er rykket langt væk fra Århus.

Åby kan i øvrigt byde på en mange forskellige slags huse, flere stråtækte. Jeg tror kun det unikke miljø her overgås af Møllestien.

Herunder et blik på Åbys kringlede veje fra luften.


View Larger Map

5 kommentarer:

Anonym sagde ...

Gl. Åby er hyggelig. Minder lidt om Gl. Valby, hvor man også tit glemmer at man opholder sig klods op ad Vesterbro.

Der ligger et Hørup ved Jelling, men der er du så vidt jeg ved ikke fra. Danmark er mærkelig hvad angår stednavne. Der findes nærmest to (mindst) af alt.

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Nej, jeg er fra Hørup på Sydals. Der er tre andre. Der er en i Himmerland, i nærheden af landsbyen Møldrup stik nord for Viborg. Så er der den ved Jelling og endelig en fire-fem km. Øst for Frederikssund. Jeg tror den oppe ved Møldrup mest består af veje der hedder noget med Hørup.

Og så ligger der en Hörup 20 km. vest for Flensburg. Jojo, Hørup er nået vidt omkring!

Jeg kan ikke finde spor af mere end én Sinding. Det ser endda ud til at være den eneste by i Verden der hedder sådan. Skriver man Sinding i Google maps bliver man smidt direkte til Midtjylland. Fra et billede af hele Nordamerika til parkeringspladsen for noget der ligner en Nettobutik fra oven. Utroligt!

Anonym sagde ...

Der er 2 Sinding. Én lidt større en ved Silkeborg. Der er helt sikkert en Netto.

Men jeg kommer fra et lille bitte landsogn mellem Herning og Aulum. Sinding. Langt langt langt ude på landet, og nu slået sammen med et gammelt hedesogn Ørre, således at sognet sikkert nu tæller omtrent et par hundrede sjæle. Ødeland.

Der er også et Nørup ved Vejle. To Karup'er, To Viby'er - og en del Rødding'er.

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Det er da også rigtigt. To Sindinge med 53 km imellem. Den korte aftand snød lidt.

Unknown sagde ...

hermes outlet online
goyard bag
reebok shoes
lacoste online shop
lebron 10
off white x jordan 1
adidas shoes outlet
off white clothing
yeezy boost 350
polo ralph lauren