mandag den 17. marts 2008

"Mere brutal en tyran end maven findes der ikke!"

Der findes vistnok et eller andet firben der behøver så meget mad at det ikke laver andet end at spise hele dagen. Ikke noget med at det tager tid at jage maden, dyret spiser planter, som er lige til at række ud efter. Rent paradisiske tilstande men hvad hjælper det når man er tvunget til at spise konstant.
Så har man det lidt bedre som dværgleguan. Den bruger al sin tid på at jage maden, og spiser kun når den har fået bid. Jammerlige liv. Tænk at bruge hele livet på at holde sig i live. Så er løverne mere overlegne; de jager kun en gang imellem, spiser en masse og ligger så og daser i dagevis uden at lave noget.

Sådan har dyr forskelligt forhold til føden de lever af. Mennesket kan vælge selv. Der er dem der ser maden som et irritationsmoment som skal overstås så hurtigt som muligt. Det mente en vís græker:
Mere brutal en tyran end maven findes der ikke.
Skamløs stiller den krav om at blive erindret og adlydt
selv om ens hjerte er fuldt af den værste pine og plage,
sådan som mit nu er. Men uforskammet som altid
fordrer den æde og væde og tvinger mig til at forglemme
hvad jeg har døjet og lidt, og forlanger bare at fyldes.
Det er jo ikke fordi Odysseus ikke havde mad nok, han havde bare ikke lyst til at spise fordi han var pint og plaget. Men uden mad og drikke duede heroen ikke, selv om han beklagede at det var sådan. Han var ansvarlig, men med datidens øjne hvor maden ikke var et formål i sig selv. Odysseus anbefalede at man skulle spise for at sikre at man kunne tænke på andet end at spise.

Idealerne har mildest talt ændret sig. Læser man kostbøger i dag får man det indtryk at man man ikke kan spise rigtigt med mindre man investerer al sin energi i at finde de rigtige ingredienser, sammensætning, rækkefølge og tilberedning. Der er simpelt hen så mange variabler som skal stemme at det svimler når man prøver at finde den rigtige kombination. Skulle man gøre det rigtige måtte man altså mutere til leguanstadiet og bruge al sin tid på at sikre den rigtige føde. Og man kan ikke engang sige at man så ville være sundere end firbenet. Firben spiser måske netop det der er godt for dem. Eller hvad med koalaen. Den spiser kun eucalytusblade. Det eneste den skal undgå er at spise de blade der er blåsyreholdige. Og hvis kommer til at gøre det kan den jo være ligeglad, så er den død. Den bliver aldrig fed og underernæret. Enten sund eller død. Hvor ironisk hvis mennesker skal bruge hele deres liv på kun at være trekvart sunde.

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

Jeg har engang delt lejlighed med en diætist. Man kunne se, hvordan køleskabet gav sig til at slappe af da hun flyttede.

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Mit køleskab slapper ikke af, men det er også for lille. Ironisk nok har jeg haft et næsten tomt, men stort køleskab og fryser i årevis og først nu hvor jeg faktisk bruger det har jeg kun et lille skab med en meget lille fryser.

5689 sagde ...

zzzzz2018.8.4
ugg boots on sale 70% off
true religion outlet
pandora charms
air jordan 4
oakley sunglasses
uggs outlet
red bottom shoes
christian louboutin outlet
michael kors outlet
converse shoes