lørdag den 1. marts 2008

Pixi-indføring i Forførerens Dagbog m. forord

Jeg kom i 2002 til at forære en oversættelse af Kierkegaards Forførerens Dagbog fra Enten-Eller til en tysk kvinde jeg lige havde lært at kende. Jeg tænkte at det var en god personlig gave fordi bogen betød en del for mig selv, og jeg holdt meget af sproget i den. Hun blev noget overrasket over emnevalget, men på den anden side var jeg den eneste var kommet med noget andet end pixibøger. Ved nærmere læsning fandt hun bogen frygtelig umoralsk – lige som i øvrigt Kierkegaards samtid for 165 år siden. Hvad var der altså andet at gøre end at lave en pixi-indføring i de mere filosofiske lag i bogen – hele den sammenhæng som ikke fremgår af dagbogen selv, en af alt det der ligger udenom. Jeg udgiver den her på tysk, mest fordi jeg ikke har en oversættelse ved hånden. Sproget i originalen var betydelig mere ubehjælpsomt, men det vil jeg ikke udstille her.




















5 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hold kæft, hvor er det sjovt! mageløst. Har du selv lavet den? Jeg er flad af grin.

Forfører-typer er dybt foruroligende. Jeg foretrækker selv folk, der ikke gør så meget i det. Men spørgsmålet er så alligevel om al forførelse er dårlig? Om man ikke godt kan forføre, fordi man vil noget godt og stabilt for andre? Så nuanceret tror jeg det er.

Men Don Juan og den slags 'frikadeller', som de hed i min fars ungdom (og han har advaret mig. Hver gang Dario Campeotto var i fjernsynet da jeg var barn, så kiggede far alvorligt på mig: Frikadelle, sagde han.)

Fed pixibog.

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Ja, den lavede jeg sæl. Jeg var jo nærmest nødt til at lave den for at kierkegaard ikke skulle stå som aldeles umoralsk forfører - som om han netop ikke havde de etiske overvejelser med. Den samme fødselsdag hvor jeg havde givet Tagebuch des Verführers havde fødselaren fået en pixibog med en frø der hed Wenzel. Det var bare at kombinere de to.

Dario Campeotto er en frikardelle, ja. Helt enig. Men er dog af den generation der ikke rigtig kender ham for andet. Han har vist været rigtig populær engang. Og Johnny Reimer har også - helt uden ironi. Det kan jeg slet ikke sætte mig ind i.

Anonym sagde ...

Frikadeller er ulidelige. De virkeligt slemme forførertyper, er dem, der kan trykke på knapper i den forførte - altså de suggestive forførere. De er farlige og kommer i alle mulige ubehagelige afskygninger. Disgusting! Og nej, det er ikke tilfældigt, at man siger om en virkelig klæbrig frikadelle, at han er "en Dario".

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

God perspektivering, det med frikardellerne. Men det skal siges at Kierkegaards forfører ikke er nogen frikardelle. Han ville foragte frikardelletypen fordi den type lyver over for sig selv og tror at pigerne falder for ham fordi han er så lækker. Frikardellen har ikke selvrefleksion nok.

Og i øvrigt er det uretfærdigt imod den rigtige frikardelle at den skal sammenlignes med Dario Campeotto.

Må vi så bede om køkkentonen!

5689 sagde ...

zzzzz2018.8.4
canada goose outlet
fitflops sale
pandora jewelry
uggs outlet
ed hardy clothing
pandora
nike tn pas cher
nfl jerseys
nike chaussure
uggs outlet