søndag den 30. marts 2008

Hvorfor udnytter Århus ikke sin Å

Tiergarten, Berlin

Brabrandstien, Århus

Berlin omtales af og til som byen med de mange natklubber og med et stort og kreativt technomiljø. Det kobles gerne sammen med de områder hvor bygningerne er grimme og faldefærdige, den slags befordrer nemlig kreativitet, og skaber en kunstnerisk kobling til byens historie. Altsammen lige hvad turisterne vil have.

For mig er Berlin ikke bare objekt for historisk/kunstnerisk interesse. Den er også forbillede, vel at mærke som pæn, behagelig og ren by. Byen er fuld af træer. Hvis jeg har sagt det før så gentager jeg det nu, for det er en af hovedindtrykkene. Træerne og den friske luft de skaber. Og så er der kæmpe områder alene beregnet til at gå tur i, være i. Kun tyskere kan lave begrebet Liegewiese; ligge-græsplæne.

Jeg har af og til overvejet hvordan man kunne gøre det efter herhjemme. Vi har faktisk potentialet. Berlin har Spree, Århus har åen. Men den bliver ikke udnyttet. Langs den del af Brabrandstien der løber parallelt med Carl Blochs gade er faktisk et langt stykke på en kilometer eller mere, som kunne fungere ligesom i Tiergarten. Men åen er knap nok til at se. Den er tilgroet med siv og væltede træer. Sidst jeg gik langs med åen fandt jeg en indkøbsvogn i vandkanten, hvilket understreger folks holdning til åen. Den er grim, den er ikke noget der skal passes på eller nydes. Brabrandstien bliver brugt, også til søndagsture. Men den er uden synderlig forbindelse med åen lige ved siden af.

Det er en skam. Man anerkender Åens potentiale på de steder hvor Magasin eller diverse cafeer kan tjene penge på at den er åben. Hvorfor ikke udvide potentialet.