søndag den 30. marts 2008

Freaky!!

Så har man hørt det med! En subkultur der indtil videre findes i USA, Japan og en del andre lande har gjort det til en dyd at spise op efter andre. Den rige, vestlige verden smider 25% af al indkøbt mad væk, og den mad fisker de såkaldte freegans op af skraldespanden og spiser. Forudsat den er ikke-animalsk altså. Freegan er sammensat af free + vegan. Med lidt ond vilje kunne man sige at veganerne satte sig sammen og overvejede hvordan de kunne blive endnu mere rabiate, og så fandt på dette her.

- Yummie, it's perfectly edible, siger en freegan, og guffer en halvmuggen skive hvidt toastbrød. Det er det de fokuserer på. At det er muligt at spise mad som er smidt væk. Ikke at det er godt for en selv som enkeltperson. I interviews og tv-indslag er der fokus på den samfundsmæssige del af freeganismen; på at man bør forhindre spild. Det er også nok muligt at det ikke er direkte skadeligt at leve af affald. Der er folk der har gjort det i ni år. Og i de ni år har de ikke bidraget til samfundets generelle spildproduktion. De har gjort os alle en tjeneste, og i øvrigt sparet en del penge.

Men mens de har tjent samfundet symbolsk har de helt konkret gjort skade på sig selv. Ingen skal fortælle mig at der er noget som helst sundt ved at leve af andres tilfældige affald. Kavære der smides en masse spiseligt toastbrød ud som er en dag for gammelt, men hvem kan leve af toastbrød?

Det kan man hvis man tror på sagen. Freeganism er noget man 'konverterer til'. Det er en sag som man tror på og har med i hele ens livsstil. Freegans går også op i genbrug af tøj og møbler. På den måde hjælper de med at konsolidere det faktum at alt det som er pænt, smager godt og koster penge, er dårligt og skadeligt for miljøet, samfundet og vores sjæl.

Det mest skøre er at disse selvbestaltede hobos er blevet så interessante at de har lært sig at håndtere pressen ganske professionelt. Ingen fotos uden aftale. Heller ikke selv om de står ved en offentlig skraldespand. Det er et stykke absurd teater fra hverdagen.

Men hør og læs dem selv:
http://www.freegan.info/
http://blog.politiken.dk/kosmopolit/2008/03/25/freegan/
http://www.youtube.com/watch?v=XqHhQGI-5KY

11 kommentarer:

Anonym sagde ...

Det er faktisk slet ikke så dårligt endda. Supermarkeder smider en masse mad ud fordi det har passeret sidste salgsdato, der som regel er sat konservativt for at være på den sikre side.

Anonym sagde ...

I New York organiserer firmaer frivillige til at hente overskudsmad ved fx Starbucks for at give den videre til de hjemløse for netop at stoppe den ekstreme overproduktion af mad der er i storby som new York. Men at de mange hjemløse jeg har set stå og spise deres mad fra skraldespande eller modtage mad i 'doggie-bags' fra restaurantsgæster nu skulle være trendsetters, hmmmmm.

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Det interessante er at det jo er folk der har råd til rigtig mad der vælger at spise affald. Og de spiser virkelig mad der er smidt i skraldespanden, bare det ikke er klistret, som en af dem har sagt.

Jeg har også hørt at der findes folk herhjemme der fisker indpakket mad op af containerne foran supermarkeder. Det synes jeg sådan set er ok, da det er pakket ind.

Men jeg synes det er skørt at gøre det til en livsstil. På den måde mister man muligheden for selv at vælge hvad man vil spise. Maden bliver tilfældig og efter al sandsynlighed usund. Freeganism er det modsatte af en livsstil hvor man udsøger sine madvarer efter kvalitet og ernæringsværdi.

Det hører med at det jo ikke er folk med den livsstil der smider mad væk. Jeg har lige været i Ganefryd og købe en pose tang til 34 kr. Jeg lover at der ikke går et gram til spilde af den. Der hvor der produceres spild er efter min formodning først og fremmest de steder hvor man producerer fed mad som man bliver hurtigt mæt af, som f.eks. på McDonald's.

Det er et kendt argument imod McDonald's at man netop laver burgere på forhånd og så smider dem ud hvis de ikke er købt inden for syv minutter. Det er da et enormt spild, og al ære værd hvis freegans vil spise de udsmidte burgere. Men det gør vel samtidig freeganism til en ret usund livsstil.

Veganisme står jo på to ben, et etisk og et sundhedsmæssigt. Groft sagt mener mange veganere at det er forkert at slå dyr ihjel, men argumenterer samtidig for at det er sundt at undgå animalske produkter. Her synes den etiske dimension at have taget helt over og fuldstændig trynet den sundshedsmæssige.

Anonym sagde ...

Hvis du vidste hvor meget SUND mad de smider ud i New York. Det er skisme da ikke McDonaldsmad vi taler om :) HA!
Det er ren POLITISK statement det der, og da intet med ernæring. Det kan jeg slet ikke se. Og veganere er så triste. Der findes ikke noget mere trist i hele verden end en veganer, så hellere en freganer :)

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Jeg ved ikke hvad de smider ud i New York, og jeg er opmærksom på at Freegans først og fremmest er politiske. Jeg kan også godt se at de ikke er moralske ligesom veganere (kan være). Men jeg kan bare ikke se noget godt i at ofre sin frihed til at vælge hvad man putter i munden for et politisk formål. Mad er essentielt, det må komme før politik i min verden. Og for mig (personlig) betyder det så meget selv at kunne vælge min mad og eksperimentere med den at selv nok så sund mad fisket op fra en container ikke tiltaler mig synderligt. Det er lidt som diskussionen om McDonald's mad ville være godt hvis det var beriget så det blev sundt. Det mener jeg heller ikke.

Anonym sagde ...

"And I'm a respected medicine doctor."
-pause
"Uh! A can!"

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

As for me I design mansions, then live in them.
- pause
Woohohoo, I'm Lying, I'm an appalling failure.

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Jeg bekagler at der har sneget sig en del intern Futurama-humor ind i en ellers seriøs diskussion. Men det kan vel ikke skade...

Anonym sagde ...

Om man skall vara rak och ärlig i diskussionen så handlar det inte om gammal mat, det handlar om mat som är fortfarande ok men som de stora varuhusen väljer att kasta.

Det unga paret i Oprahs avsnitt om freganer var både läkare och ingenjör, men valde att använda sina pengar till andra behövande för de köpte inte mat och annat längre. Kanske svårt att förstå men visst kastar vi dagligen mat som är ätbar. Affald är det för dig, men inte för dem. En säck bagels som bakades för 8 timmar sen och kastas, är det affald?

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Nej, bagels der ikke er for gamle er ikke affald, men det er stadig ikke god 'mad'. Der smides garanteret masser af toast og bagels ud, det er bare super usundt at leve af den slags.

Jeg har faktisk selv engang kigget i en container fordi jeg havde hørt at man kunne finde indpakket, spiselig mad. Og jeg har været ansat på et pakkeri og beordret til at smide to kasser snickers ud. De måtte ikke spises, de skulle smides ud.

Jeg synes bare det er ulækkert at have en livsstil der byder en at gå og rode i skraldespande. Jeg tror jeg har bragt alle argumenterne frem. Men jeg synes også personlig sundhed er vigtigere end at sende et politisk budskab. Jeg synes det er for stort et offer at lade et politisk budskab bestemme hvad jeg selv skal spise.

jan sagde ...



شركة تنظيف بالمدينة المنورة
شركة كشف تسربات بالمدينة المنورة
شركة نقل عفش بالمدينة المنورة
شركة رش حشرات بالمدينة المنورة
ارخص شركة نقل عفش بالمدينة المنورة