tirsdag den 11. marts 2008

Thou shalt not manipulate genetically

ifølge http://politiken.dk/udland/article481677.ece og BBC har Vatikanet netop udgivet et katalog på syv moderne dødssynder for hvilke der ikke findes nogen tilgivelse:
  1. Miljøforurening
  2. Genetisk manipulation
  3. Overdreven akkumulation af rigdom
  4. Bevirkning af andres fattigdom
  5. Handel med og misbrug af stoffer
  6. Kontroversielle (medicinske?) eksperimenter
  7. Krænkelse af fundamentale menneskerettigheder
Ligesom de gamle dødssynder; stolthed, misundelse, frådseri, lyst, vrede, grådighed og dovenskab, kan de nye i høj grad diskuteres. Hvor meget der er for meget fremgår lige så lidt af de gamle som af de nye. Der kræves en kulturel norm for at bedømme det. Eller der kræves en pavemagt der enerådigt afgør eventuelle tvivlsspørgsmål.

F.eks. har vatikanet altid arbejdet imod prævention, hvilket har bevirket at hundrede tusinder af afrikanere ikke har beskyttet sig mod HIV. En sygdom som er medvirkende til Afrikas forarmelse. Prævention er en synd, og det vejer tungere end det faktum at dens fravær bevirker en anden synd, den nye fjerde dødssynd. Man lukker øjnene.

Og hvad med de kontroversielle eksperimenter (ordret fra BBC: morally debatable experiments)? Hvornår er et eksperiment morally debatable? Formentlig når vatikanet har besluttet at det er.

Meningen med de nye dødssynder er angiveligt at bringe de gamle up to date, og at give dem en samfundsmæssig dimension. Problemet er at netop den katolske kirkes samfundsmæssige engagement om noget må siges at være i det mindste morally debatable.

En af grundene til de nye synder skal være at 60% af italienerne er holdt op med at skrifte. I så fald bliver udspillet her nærmest lidt tegneserieagtigt. Hvornår mon de syv politiske dødssynder kommer? Det kunne være Folkemord, diktatur, besiddelse af ABC-våben, Løgn om interventionsgrundlag, fornærmelse af det andre holder helligt, udbredelse af prævention til fattige lande og ikke at betale beskyttelsespenge til mafiaen.

Der kommer jo nok tider hvor endnu færre går i skriftestolen...

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

- en brandflot djævel, du har fundet til illustration ;-)

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Ja ikke! Det er The Robot Devil fra Futurama.

Anonym sagde ...

Angående de nye dødssynder så er det jo et himmelråbende mediestunt af galaktiske størrelser, og fuldstændigt unødvendigt, for jeg læste i avisen i dag at Jan Lindhardt har afskaffet helvede. Det findes ikke mere, siger han. Vupti.