lørdag den 23. februar 2008

Palindromiskt

Advarsel: det det kan være særdeles risikabelt at blive bidt af et galt palindrom. At konstruere palindromer er lidt som at løse sudoku, og så er det sjovt oveni. Som bekendt er et palindrom en sætning der kan læses både forfra og bagfra. Man skal altså koncentrere sin fulde opmærksomhed om to vidt forskellige steder i en sætning som man ikke hvordan kommer til at se ud. Det giver oftest meget absurde resultater. De bedste er de korte, enkle. Mine yndlings-palindromer lyder "En af dem, der nedrev Sannas verden, red med fane" og "Amok-igle redder elg i koma". Enkelt, fortællende og mundret. Den sidste kan man lige se for sig som overskrift i Ekstra Bladet. Desværre er ingen af dem forfattet af mig. Det er nemlig svært.

Når jeg starter tager jeg oftest udgangspunkt i et ord der stavet bagfra danner et andet ord eller dele af det. Så bygger jeg på i begge ender og i midten. Det er her det gælder om at være kreativ, fange de utraditionelle ord. Kunsten er at fatte sig i korthed, og her har et palindrom lidt til fælles med haiku; det er bedst når det er kort og indholdsrigt.

Et palindrom der ikke vil løses bliver længere og længere. Hele tiden er der løse stavelser som kun kan give mening hvis man tilføjer flere stavelser - i begge ender. Jeg har bakset med ét i et par timer nu, men det kommer først på når det er færdigt.

6 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hvis man kan lide palindromer, er Krister uomgængelig.

http://www.daimi.au.dk/~chili/Krister/krister_serierne.html

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Ja den er god, den side. Tugt en ilter, retlinet gut.. haha. Jeg tror vist jeg har været derinde før. Den liste viser i øvrigt pointen godt; de bedste palindromer er de korte. De lange er næsten altid usammenhængende og kræver mere end god vilje. Men det er alligevel herligt at se hvad der kan opstå når et palindrom folder sig ud. Jeg har hørt at en franskmand har skrevet et palindrom der fylder to sider. Vildt!

Anonym sagde ...

Åh, gud. Du sidder i Åbyhøj fuldstændig viklet ind i meningsløse sprogfragmenter, desperat, sulten og tørstig!

Jeg forstår ikke rigtigt glæden ved palindromer. At ord der er forståelige bliver til vås når de skrives baglæns? Man kan jo lige så godt bruge sin tid på at skrive noget, der faktisk giver mening af sig selv. Der findes en franskmand, der har skrevet en hel bog uden at bruge bogstavet 'e'. Det synes mange er imponerende. Jeg ser mere bogen for mig som en klammamse af tidsspilde.

Dermed ikke være sagt, at vi ikke brænder for at høre dit palindrom, når engang det blvier færdigt! Vi vil høre det, da.

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

He, det må vente lidt endnu. Umiddelbart efter at jeg havde sendt indlægget i går ringede jeg til min ven Villum og inviterede ham på mad. Og derefter gik al tiden jo med at lave dén, hygge os med rødvin og fjollede opslag i bibelen. Jeg viklede mig ud, kan man sige.

(Men angående palindromerne, er de jo ikke sjove hvis de er meningsløse. Så er de strengt taget ikke palindromer. Det skal give mening, i det mindste syntaktisk.)

Anonym sagde ...

Syntaktisk mening er ikke mening an sich. Det er bare mekanik og igen er vi jo traditionen tro ikke helt enig her: Pyt med om man kan noderne, Plougsgaard, bare man kan synge.

Kan i øvrigt godt lide citatet med sproget der går på rov i gyderne. Sådan er sprog nemlig alt andet end artig.

Lyder hyggeligt med vinen.

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Det var skam superhyggeligt. Vi gik i byen bagefter. Bare for at mødes med to andre på en cafe og fortsætte rødvinsdrikkeriet - blot med en billigere vin til betydelig flere penge. Til gengæld er det herligt at komme hjem fra byen sådan en sen morgentime uden at lugte langt væk af røg. Ikke at jeg ubetinget støtter den forbudskultur der er ved at vokse frem, men det er nettorart at slippe for røg.