lørdag den 29. september 2007

Om den mangesidede trussel mod mennesket i sin helhed

En boghandel som denne indeholder meget guf for den, som søger. F.eks. cirkulære nr. 5 fra tidsskriftet Social Hygiejne, et Rudolf Steiner-inspireret tidsskrift udgivet af Foreningen for et udvidet lægevæsen. Det er herlig læsning, så jeg bringer her et uddrag:

Om tidsskriftets formål:

"Hygiejnens forholdsregler, der hidtil først fremmest udstrakte sig til menneskets legemlige sundhed, må i dag også tage hensyn til de mere intime legemlig-sjælelige sammenhænge, for i vor tid virksomt at kunne møde den mangesidede trussel mod mennesket i sin helhed. Thi de mangfoldige og ofte uigennemskuelige udvækster fra den moderne civilisation fører til yderligere sygdomsårsager gennem en tilsløring af Jeg-bevidstheden og beskadigelsen af det sjælelige liv."

Om fjernsynet:
"I tidligere tider betød fyraften, der fra overleveringen endnu blev formet virksomt og levende, en sjælelig rigdom i familiens liv. I det forrige århundrede er så i følgen af den første industrielle revolution de arbejdende mennesker i stigende grad blevet berøvet de gamle livsformer. Det til molok blevne arbejde og de eksistentielle trængsler har ladet hin gamle verden gå under, der endnu havde en hjemlig karakter ... Men netop fritiden, der er blevet okkupationsområdet for det tekniske fremskridt betyder i dag et socialhygiejnisk problem. Her behersker de såkaldte massemedier feltet.... Kulturen bliver i disse medier leveret i huset som en "færdig-vare" til en billig penge. Det kan ikke udelukkes, at slumrende begavelse og evner forbliver uudviklede, hvis udfoldelse først gør mennesket til kulturbærer, hvad ingen nok så interessant "overrisling" bringer i stand. Den aktive proces af egen skabende virksomhed og selvstændig uddannesesbestræbelse står i dag overfor den passive afhængighed af overrislingsapparaterne, der kan føre til slaveagtig afhængighed. "