mandag den 24. september 2007

En kvart kop kaffe...

Hvad er vidensplah? Hvad med disse råd fra en såkaldt ernæringsekspert, der i 24Timer råber vagt i gevær: koffeinen bliver i kroppen i timevis(!) Uden at det er eksplicit synes eksperten at se koffein som noget lignende alkohol, noget der kan måles og hvis nedbrydningshastighed vi må tage alvorligt. Han har fundet ud af at det tager lang tid at nedbryde koffein, og man må derfor tage visse forholdsregler. Eksperten anbefaler:

1. "Drik små mængder koffein om morgenen - først ca. en halv kop og derefter en kvart kop hver time indtil middagstid." 2. "Hvis du vil sikre dig det bedste udbytte af koffeinen uden at risikere at nattesøvnen bliver påvirket, bør du ikke drikke kaffe efter kl. 12." 3. "Prøv at erstatte dine koffeinholdige yndlingsdrikke med koffeinfri produkter."

Hvor mange mon eksperten håber på at få vendt fra koffeinen? Selv også hvis vi antager at der faktisk findes folk som ville følge disse skøre råd, er der spørgsmål der kræver svar. Hvordan drikker man f.eks. en halv kop? eller en kvart? Hvad er overhovedet en kvart kop - en kaffekop der er lidt våd i bunden? Og det skulle man så gøre hver time, som om almindelige mennesker har kaffepause hver time.

Jeg kommer i øvrigt til at tænke på Nietzsches fortælling fra "Also sprach Zarathustra" om en "viis mand" der underviser i at sove godt. Det er ingen ringe kunst; man må forberede søvnen hele dagen igennem. 1. Ti gange må man overvinde sig selv. 2. Ti gange må man forsone sig med sig selv. 3. Man må finde ti sandheder, for ikke at søge sandheden om natten. 4. Ti gange må man le og være munter. Den vise mand ved mange flere gode råd, og alt viser hen til den gode søvn. Men Zarathustra kalder ham en nar. Og dog forstår han sig bestemt på at sove.

Jeg skal ikke trætte læseren med en pædagogisk udlægning af historien, og forventer i øvrigt at den vise mands slægtskab med hin ekspert står nogenlunde klart.