søndag den 15. februar 2009

Forsvar for VU

En tur til Bruun’s Galleri tvinger en til at tage politisk stilling. Banegårdspladsen belejres ofte af løbeseddeluddelere til fordel for den ene eller den anden politiske holdning, oftest fra venstrefløjen. I torsdags var det så Jyske Antifascister der stod der, og jeg tog selvfølgelig mod en seddel. Det ligger lidt i retorikken at folk der ikke støtter deres kamp, støtter fascismen, som åbenbart ligger på lur alle vegne. Jyske Antifascister står imod. De siger nej til fascisme, racisme, nazisme og fremmedhad.


Jeg havde ikke hørt om Jyske Antifascister før, men det er da rart at vide at der endelig er kommet en organisation i Jylland som går imod fascisme, racisme, nazisme og fremmedhad. De har ikke nogen hjemmeside endnu, men det kommer forhåbentlig snart, så jyder får mulighed for at besøge en lokal hjemmeside som ikke går ind for fascisme. Det bliver rart.


Løbeseddelen fra Jyske Antifascister var i øvrigt rettet mod et møde Venstres Ungdom i Århus har tænkt at holde i morgen med nogle repræsentanter for DNSB, altså de danske nazister. Mødet har været omtalt her og der og er også blevet kritiseret af Venstre. Nazister skal man ikke tale med. Jeg går ikke selv ind og tjekker Vus kalender, så jeg har kun hørt om det møde gennem Venstres udmelding i pressen for nogle uger siden, og så JAFs løbeseddel, så jeg rigtig kunne se at nu var det lige opover.


Jeg kan desværre ikke overvære mødet, da jeg ikke er medlem af VU-Århus.

I stedet kan jeg se lidt på løbeseddelen. Den hævder at


1) den slags invitationer lukker nazister, der bruger politisk vold og hylder Hitlers Holocaust, ind i varmen i vores samfund.

2) [VU] blåstempler … nazisternes politiske terror.

3) VU er før set samarbejde med den yderste højrefløj, sidst med Dansk Front i en demonstration for rydningen af Ungdomshuset.

4) VU giver nazisterne mulighed for at udsprede deres fremmedfjendske og yderst racistiske propaganda frit i den danske (og udenlandske presse).


Påstandene er alle diskutable, og nogle er rent sludder. Den første kan koges ned til at nogle mennesker er så afskyelige at vi ikke skal ’lukke dem ind i varmen’. Det forudsætter at der er et fællesskab af (varme) mennesker som kan lukke andre ude. Problemet er at de varme mennesker ikke altid er enige.


Svenske Jan Guillou har af og til opfordret danske politikere til at skubbe Dansk Folkeparti ud i kulden. Lad dem have deres vælgere, lad dem skryde, men hold jer for gode til at tale med dem. Det er en strategi som man har praktiseret i Sverige i lang tid, dog ikke med det bedst tænkelige resultat. Man kan ikke bare afvise at tale med sine modstandere, med mindre man har rigtig meget sympati på egen side. Hvis man dømmer nogen ikke-stuerene skal man i den grad være herre i egen stue.


I øvrigt er det misforstået at nazister hylder Hitlers Holocaust (1). De fleste danske nazister vil formentlig sige at det aldrig har fundet sted. Det er så et andet problem, som jeg faktisk mener vi skal reagere på med tavshed. I Tyskland er det forbudt at benægte Holocaust, men egentlig burde vi bare henvise til de overvældende mængder at historiske kilder, herunder øjenvidner, som bekræfter det de prøver at benægte.


Der har længe været en konsensus om at nazister selvfølgelig var så onde at dem skulle man ikke snakke med. Det er JAFs påstand (2) at bare man snakker med dem, blåstempler man dem. Jeg mener at der er en vis nuanceforskel. Ordet blåstempling er i denne sammenhæng et ret meningsløst ord, og jeg tror det er meningen at det skal være uklart. For selvfølgelig er VU ikke enige med DNSB, men de blåstempler dem ved at tale med dem. Ja, de blåstempler også nazisternes politiske terror, siger JAF med sans for dramatik. Det er en påstand der hænger og blafrer.


Det er faktisk værre i næste afsnit hvor JAF har den frækhed at henvise til VUs samarbejde med Dansk Front i en demonstration for rydningen af … og så kom ordet på bordet … Ungdomshuset.


Det er da i den grad at åbne en flanke. Der er begået masser af vold, smidt brosten, afbrændt biler, påsat brande, raseret bygninger og en del af Nørrebro har været skræmt og terroriseret til fordel for Ungdomshuset. Men det er naturligvis noget helt andet, og bare fordi man går ind for at Ungdomshuset skulle have været bevaret, er man da ikke i samme bås som de voldsmændene på Nørrebro.


Man skulle næsten tegne scenariet for rigtig at kunne se hvor snirklede relationerne er: De kreative, varme unge mennesker står omkring ungdomshuset mens VU og de onde, voldelige Dansk Frontløbere står bag dem og demonstrerer imod Ungdomshusets brugere, mod deres kreativitet og varme. På samme tid raserer en anden gruppe mennesker Nørrebro mens de hylder Ungdomshuset. De er på ingen måde allieret med Ungdomshusbrugerne, selvfølgelig ikke. Og det er stadig værre at VU har allieret sig med Dansk Front.


Den sidste påstand på løbesedlen er at VU giver nazisterne mulighed for at sprede deres propaganda i den danske og udenlandske presse. Det er en mærkelig påstand, som mangler enhver begundelse. Den eneste spredning der har været foreløbig har været JAFs og Venstres omtale af arrangementet, og så selvfølgelig denne blogomtale. Faktisk har jeg i de sidste minutters skrivning overvejet at droppe hele indlægget. Jeg bidrager jo også til spredningen, om ikke af nazisme, så af JAFs sammenblanding af alle mulige begreber.


Nu kommer den på alligevel. Og jeg vil slutte med at bemærke hvordan JAF endda får plads til at trykke hagekorset på deres løbeseddel. Godt nok er det på vej ned i en skraldespand, men på et billede har bevægelsen ingen retning. Hvem ved, måske er manden på billedet i gang med at samle hagekorset op af skraldespanden. Og pudse det af. Med hjælp fra ingen ringere end Jyske Antifascister.

1 kommentar:

Unknown sagde ...

UN-320 core and large fire enamel dial is replica watches uk contained in the 40 mm stainless steel case, a leather watch strap replica watches collocation. The streamline design is simple and generous, hour and minute hands lined with classic Rome digital time scale, the 6 o'clock position is small seconds and circular calendar rolex replica window display. The wearer can easily adjust the date forward and back, is a major achievement of mechanical watches.