fredag den 30. januar 2009

En enkelt kaffetår kan koste dig år!

Det sang Lilly Broberg i 1972. Både mælk og kaffe skulle man holde sig fra, for der var noget farligt indeni! Eftertiden har været med budskabet. Hvis det var ironisk ment dengang er det ramme alvor i dag. Men der er nogle der trækker den anden vej, og de trækker hårdt. De har alle landets køer i ryggen og annoncerer nu med et budskab, ja med en mission. Nu skal mælk i kaffen kendes som sundt! Hør bare hvad Mejeriforeningen skriver:

"Morgenmælk gi'r din kaffe et sundhedsboost

Når du beriger din morgenkaffe med mager mælk - kold, opvarmet eller pisket til skum - får du god protein og vigtige vitaminer og mineraler med i din uundværlige morgendrik. "

Sundhedsboost? Beriger? Det er store ord så tidligt på morgenen. Men det er da bare mælk, ikke. I er ikke vel begyndt at tilsætte superkoncentreret spirulina-ekstrakt eller pulveriseret quinoa?

Hvis en reklame som denne skulle slå igennem er der basis for en ny polarisering i Danmark: Caffè latte-fronten mod de kernesunde familier. De fleste bøger om sund mad fra det alternative miljø fortæller os at vi skal forsage kaffen og alle dens gerninger og al dens koffein. Men næsten lige så forbudt er det at drikke mælk. Mælk er ikke bare ikke sundt, det er usundt. Meget! Og hvad værre er, promoveres det skamløst som sundt af en mejerisektor som er større og mere magtfuld end i noget andet land. Derfor hælder vi gladeligt stadset i vores børn uden at undersøge om der er noget som helst hold i den propaganda vi er udsat for. Det er den rene banale ondskab. Hvis kaffen er Adolf Hitler, så er mælken Adolf Eichmann.

Jeg har tidligere omtalt Gillian McKeiths bog You are what you eat som er god på mange måder, men har den samme typiske mælkefobi. McKeith anfører at laktosen i mælken er hård for kroppen og at over 70% af verdens befolkning ikke kan nedbryde den. Det kan være det også gælder englændere, men i Danmark er laktoseintolerans altså et marginalt fænomen.

Ikke desto mindre er der mange der har det godt med at skifte mælken ud med soyamælk eller lignende. Med mindre man direkte man mærke en forskel består ens sundhed jo i høj grad i ens egen forestilling om hvor sund man er. Derfor får nogle mennesker det godt af at ikke at drikke mælk og kaffe. At dømme efter antallet af kondicykler som er til salg eller fri afhentning halvvejs henne i marts, så er det de færreste der er standhaftige hvad angår den sundhed man må lide for. Altså er kaffeforsagerne nok flest blandt de folk som alligevel ikke kan lide kaffe. Resten drikker den hvad enten den er sund eller ej. Og hvis man tror på mejeriforeningens reklame kan man endda gøre kaffen sund ved at hælde mælk i.

Reklamen er naturligvis fulgt op af en kampagne med egen hjemmeside: morgenmaelk.dk Her står en masse påstande som man kan sætte over for andres påstande om det stik modsatte.

Når jeg får tilbudt mælk eller sukker til min kaffe plejer jeg at sige "Nej tak, jeg kan godt lide kaffe". Om jeg dermed går glip af et 'Sundhedsboost' ved jeg ikke. Jeg klarer mig nok alligevel!