søndag den 18. januar 2009

Hele Københavns nye koncertsal åbner snart!

Jeg bruger åbningen af DRs nye koncertsal som anledning til at åbne min blog igen. Jeg ville gerne åbne med en rigtig anmeldelse, og prøvede også at bestille billet til Beethovens 9. den 6. februar. Udsolgt! Selvfølgelig! Inden jeg nåede den barriere havde jeg siddet og regnet snusfornuftigt sammen hvad koncert- og togbillet ville koste sammenlagt. Skulle jeg tage fri og købe orange billetter tidligt på fredagen? Eller skulle jeg bare tage tidligt fri og betale DSBs ågerpris.

DRs koncertsal er hele Danmarks stolthed, men for mig koster det tre gange så meget at gå til en koncert dér, som det gør for en københavner. Det skulle bare lige nævnes.

For hvem kunne forestille sig at man lagde noget som helst i f.eks. Odense. Det kunne ellers blive flot. Odense Koncert Sal kunne den hedde.

Debatten er naturligvis blusset op, og Politiken har besluttet at lægge en kritisk, anti-elitær vinkel. Den klassiske kadedral er skudt op på Amager, ironiserer Kjeld Hybel i overskriften, og så ved man allerede hvor han står. Han prøver bare ikke at argumentere. Det eneste der flyder fra hans pen er forargelse over at den lille flok finsmækkere i Danmark som kan lide klassisk musik har fået et hus til knap to milliarder – når de nu alligevel snart uddør. Det som kunne have været et berettiget spørgsmål om økonomi og proportionssans bliver til barnagtig vrængen ad noget Kjeld Hybel ikke forstår.

Han har snakket lidt med Toyota – altså lydarkitekten – og fået bekræftet at huset er optimeret til klassisk musik og egner sig mindre godt til rockkoncerter. Kjeld Hybel burde spørge sig selv hvor mange der går til rockkoncert og sætter sig i bløde sæder med hænderne i skødet. Til Rockkoncerter har vi Parken Sport & Entertainment. Eller en mark uden for Horsens. Eller dyrskuepladsen i Roskilde. For pokker Kjeld Hybel, du kan spille rock nærmest hvor som helst på de 43.000 km2 der udgør kongeriget Danmark. Så giv dog koncerthuset de sølle 26.000 m2.

Et andet og meget berettiget spørgsmål er, og man burde give koncerthuset 1,8 mia kr. Det er ikke, som Kjeld Hybel lægger op til, et spørgsmål om hvorvidt vi overhovedet skal have klassisk musik, men mere om vi behøver at have det bedste. Det bedste er det godes værste fjende, og er det i orden at skære ned på det gode?

Dén debat er for alvor svær. For hvad er godt? Seertalsmæssigt tror jeg nok at X-faktor er godt. Det er sikkert ret dyrt at producere, og det kan måske danne en reel modvægt til den musik som dyrkes i den nye koncertsal. Altså det ekstremt forfinede, akustisk raffinerede over for et underholdningsshow hvor deltagerne synger så falsk at enhver ordentlig koncertsal ville knage i vånde. Vi har begge dele inden for den hat vi med et forældet begreb kalder public service.

Det er selvfølgelig svært at stille en koncertsal op imod den slags underholdnings-programmer som altid bare reflekterer tidens mode. Næste år vil Danmark se noget andet om lørdagen, og det gør ikke X-faktor dårligere. Den type underholdning holder bare ikke så længe. Koncertsale holder derimod i mange årtier, og det gør forsvaret for dem lidt kompliceret. På den ene side vil man gerne have et moderne hus med plads nok. Man vil gerne have noget nyt. Og man vil først og fremmest have noget spektakulært. Noget der sætter Danmark på Verdenskortet. Men samtidig må man jo indrømme at det ikke rigtig er nødvendigt. At der er masser af koncertsale i Danmark inklusive Radiohusets koncertsal Rosenørns Allé. Der er planlagt en koncert i det nye hus hver 3. dag, og kan man fylde salen så tit? Ikke en chance!

Det er lidt synd at Politiken sætter en pubertær platugle til at kritisere den nye sal ”på vegne af fru Jensen” frem for at få en rigtig journalist til at stille de rigtige spørgsmål. For eksempel vil jeg gerne vide hvorfor en velfungerende koncertsal i Radiohuset fra 1940 er for gammel, mens nogle af de signalsystemer som regulerer togdriften i Danmark er ældre. Tænk hvis man forbedrede Skinnenettet i Danmark for 1,8 mia. kr… Det ville måske gøre en tur fra Århus til København hurtigere og billigere. Det ville berøre alle i hele Danmark.

Jeg synes da klodsen derovre i København ser fin ud, men DSB har sat priserne op, og skal jeg gå til koncert derovre koster det 700 kr. alene for transporten. Det er jeg faktisk tvunget til at tænke på før jeg kan nyde koncertsalen. Og så er det vel klart at jeg begynder at tænke kritisk på økonomien.

Men jeg skal da over og se den nye klods. Århus har Aros, en rød kæmpeduploklods midt i byen. Nu har København fået en blå. Jeg klager ikke over arkitekturen, sådan skal den slags nok se ud. Hvis Koncerthuset havde lignet en kæmpeudgave af storkespringvandet havde det nok fået endnu flere kritikere. Tillykke med klodsen København, jeg skal nok komme og se på den hvis jeg finder en billig orange afgang.

6 kommentarer:

Unknown sagde ...

"knage i vånde" - quote added.

Jeg deler din forargelse over DSBs ågerpriser, og jeg gruer for hvad der skal ske når jeg engang ikke selv kan køre på ung-billet længere. At placere et sådant koncerthus på neutral jord (læs: Odense) ville totalt underminere et af hovedformålene som du også selv fremfører: at sætte Danmark på verdenskortet. Udlændinge tager ikke velvilligt til Odense vil jeg mene. De kender ej heller til byens eksistens, og/eller nærer et ønske om at komme til det.

Jeg er nu glad for at vi har fået det i København. Endnu en god undskyldning til at komme over at besøge vor stad må man sige.

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Nej, der er ikke noget der hedder neutral jord i Danmark, og Hovedstaden ligger heller ikke så langt væk, at det gør noget. Men man går ikke bare lige til koncert i det nye operahus, man planlægger det og sætter penge af til det.

Jeg ved ikke hvor langt man skal frem på året før der bliver en plads i Salen. Jeg skal se den inden september, for der er rabat til unge under 30. Den vil jeg da nå at have med.

Anonym sagde ...

hvorfor ikke:)

Unknown sagde ...

the north face
adidas shoes
ray ban eyeglasses
pandora bracelet
coach factory outlet
nfl jerseys
nike huarache
ugg boots canada
birkenstocks
true religion outlet
20161130

Unknown sagde ...

20171226 LEILEI3915
coach outlet
nike outlet
mont blanc outlet
polo shirts
tory burch outlet
mbt shoes clearance outlet
cheap jordans
canada goose outlet
nike air max
canada goose outlet

5689 sagde ...

zzzzz2018.8.4
true religion outlet
ugg boots
off white clothing
oakley sunglasses
adidas outlet online
nhl jerseys wholesale
canada goose outlet
off-white clothing
moncler jackets
ralph lauren outlet