lørdag den 13. september 2008

Hvordan vi slipper af med de sorte

På det seneste har man registreret et stort antal af sorte indvandrere, der er kommet hertil via Holland. Fagfolk beklager denne tendens, for de mener at kun de hvide rettelig hører til i Danmark. De sorte kommer fra den anden side af kloden, de er fremmede og bestemt ikke velkomne. Derfor vil man sørge for at de bliver skudt inden de når at formere sig. 

Jeg taler naturligvis om svaner. 

Og det er ikke kun ”Den naturlige balance” der risikerer at forrykkes. Der er langt større ting på spil. Svaner har nemlig ofte været brugt til at vise den induktive metodes fejlbarlighed. Induktion er når man slutter fra det specielle til det almene, og det typiske eksempel involverer svaner: Alle de svaner jeg har set er hvide, ergo er alle svaner hvide. Jo flere hvide svaner man ser, jo sikrere føler man sig på at man har ret. Alle svaner må være hvide. Men det induktive argument fejler hvis bare man ser én sort svane. Og som bekendt findes der sorte svaner. 

Når nu syvogtyvende oplag af håndbog i logik udkommer om ti år, må man måske finde et nyt eksempel for at anskueliggøre den induktive metodes fejlbarlighed. Med mindre altså ornitologerne får held til at udrydde den sorte svane. 

Og så kan man jo overveje hvorvidt man kan se på en grim ælling om den vil blive en smuk hvid svane eller en naturbalanceforrykkende terroristsvane med sort fjerdragt...

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Selvfølgelig er "den induktive metode" fejlbarlig hvis den ikke bruges på et veldefineret domæne. Således vil jeg vove at påstå at din definition er en kende løs i hængslerne, med direkte henvisning til nogle mere fornuftige anvendelser af induktion: http://en.wikipedia.org/wiki/Structural_induction og http://en.wikipedia.org/wiki/Mathematical_induction . Over og ud.

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Hehe...

udmærket indspark. Dog var det ikke min mening at skrive noget udtømmende om induktion - slet ikke om matematisk induktion, som mig bekendt ikke kan bruges til at bestemme om kommende svaner er sorte eller hvide. Jeg påpeger blot at det er et yndet skolebogseksempel, især i filosofibøger, som handler om hvordan man opdagede i 1700-tallet at man ikke kan slutte fra det specielle til det almene. øwer å ou